Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині на Царьова чекають кримінальні справи й заселений переселенцями будинок


Переселенців зі сходу селять у будинку Царьова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Дніпропетровськ – До будинку Олега Царьова біля Дніпропетровська місцеві автомайданівці почали заселяти переселенців із Донбасу. Ініціатори такої акції стверджують: це тимчасово, маєток, як і раніше, перебуває у власності депутата, його конфіскація не передбачається. Законність цих дій правоохоронці не коментують, однак на повернення колишнього регіонала додому чекають. Щодо нього та його фірм тут почали кілька кримінальних проваджень. Тим часом експерти із сумнівом ставляться до заяв самого втікача про швидке повернення із Росії. Викликає також скепсис те, що дозвіл Верховної Ради на притягнення Царьова до кримінальної відповідальності вдасться реалізувати незабаром.

Триповерховий будинок народного депутата-регіонала Олега Царьова в селищі Старі Кодаки біля Дніпропетровська має площу 400 квадратних метрів. Територія всього маєтку – близько 7 гектарів. Активісти дніпропетровського Автомайдану, які почали селити сюди переселенців із Донбасу, кажуть: в їхні плани не входить конфіскація майна депутата або захоплення будинку, вони хочуть лише допомогти переселенцям – майже 200 родинам із Донецька та Луганська в Дніпропетровську немає де жити. Запевняють: це також допоможе запобігти новим підпалам невідомими й зберегти майно Царьова неушкодженим.

Автомайданівці зайшли до будівлі в супроводі міліції й представників родини Царьових – адвоката, юриста, охоронців. Ті забрали й вивезли з маєтку всі цінні та особисті речі родини. Згоду на використання будинку для потреб 7–8 сімей переселенців телефоном дала дружина Царьова Лариса, стверджують активісти. Представник дніпропетровського Автомайдану Тарас Здреник визнає: їхні дії не зовсім законні, але іншого виходу не було.

Це була певна необхідність. Даний будинок стояв порожній, і ми вирішили розселити туди людей, які приїздять зі Східної України
Тарас Здреник

«Це була певна необхідність. Даний будинок стояв порожній, і ми вирішили розселити туди людей, які приїздять зі Східної України. Ми там виставили вже охорону, це перша сотня, люди вже приступили до своєї роботи. Це триватиме, можливо, доки не скінчиться війна або на території Дніпропетровської області буде виділене якесь житло для переселенців», – зазначає Тарас Здреник.

«Тиск із боку чинної влади»

Як розцінює заселення його будинку новими мешканцями Олег Царьов, Радіо Свобода дізнатись не вдалось: телефон екс-парламентаря не відповідає. Між тим, за повідомленнями російських ЗМІ, сам він зараз перебуває в Москві, але обіцяє повернутися «на територію Луганської та Донецької республік» і «звільнити всю Україну від нацистів». Він заявляє: в Україні його переслідують, чинять тиск.

Я відчуваю колосальний тиск з боку чинної влади. На мій будинок було здійснено напад, у мене хочуть відібрати бізнес і депутатський мандат
Олег Царьов

«Я відчуваю колосальний тиск з боку чинної влади. На мій будинок було здійснено напад, у мене хочуть відібрати бізнес і депутатський мандат. Зараз у мій будинок без моєї згоди хочуть поселити якихось невідомих мені людей. Але все це мене не зломить. Я і надалі буду продовжувати боротьбу з чинною владою», – цитують Царьова російські ЗМІ..

Тим часом в Україні на повернення Царьова вже чекають. Штаб національного захисту Дніпропетровської області оголосив винагороду за допомогу в затриманні депутата в півмільйона доларів США. Є питання до нього і в правоохоронців: проти депутата порушили кримінальні провадження через сепаратистські висловлювання та заклики до змін державного устрою й кордонів України, а проти його фірм на Дніпропетровщині – через незаконні оборудки.

«Бізнес Царьова «кришувався» на високому рівні»

Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації з питань правоохоронних органів та боротьби з корупцією Віталій Купрій, який ініціював громадську експертизу щодо роботи підприємств Царьова, розповідає: бізнес-імперія екс-регіонала на Дніпропетровщині налічувала кілька свиноферм, хлібозаводів, паперову фабрику. В діяльності кожної структури наразі виявили зловживання – несплату орендної плати за землю, забруднення довкілля відходами, крадіжки газу. Збитки, завдані державі, можуть «потягнути» на десятки мільйонів гривень, заявляє Віталій Купрій.

Це масова несплата податків за землю. Це забруднення довкілля, це і засмічення земель, і забруднення водойм. Незаконний бізнес Царьова «кришувався» на досить високому рівні
Віталій Купрій

​«Після перевірок, ініційованих громадськістю, до яких долучилась контрольні органи та прокуратура, було виявлено, що по кожному з цих об’єктів є підстави для порушення кримінальних проваджень. Перше – це масова несплата податків за землю. Друге – це забруднення довкілля, це і засмічення земель, і забруднення водойм. Щодо паперової фабрики – її відходи на порушення законодавства були виявлені в річці Дніпро. Зараз триває підрахунок збитків, попередньо – це мільйони гривень. Також виявлено потужності з незаконної врізки в газову магістраль, викрадався газ в особливо великих розмірах. Йде мова приблизно про 80 мільйонів гривень збитків державі. Хочу також заявити, що впродовж останніх 5 років жодна перевірка контрольних та правоохоронних органів не виявляла ніяких порушень, або виявляла, але винні не притягувались до відповідальності. Незаконний бізнес Царьова «кришувався» на досить високому рівні», – сказав Радіо Свобода радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Царьов може з’явитись лише в Криму

У вівторок Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олега Царьова. За таке рішення на засіданні проголосували 235 парламентарів. 226 депутатів дали також згоду на арешт. Втім, експерти сумніваються в тому, що арешт парламентаря українськими правоохоронцями можливий найближчим часом.

Керівник політичних програм Центру імені Олександра Разумкова Юрій Якименко в коментарі Радіо Свобода зазначив: Царьов, якщо й повернеться в Україну, то тільки до Криму.

На території Донеччини та Луганщини – менш ймовірно, на Дніпропетровщині – ще менш ймовірно. Швидше за все, він (Царьов – ред.) буде перебувати там, де відчуватиме себе в безпеці від українського правосуддя, – тобто в Росії
Юрій Якименко


«Звичайно, в діяльності цього депутата є вже стільки дій і в період Майдану, і після нього, за які треба нести відповідальність. Але відповідальність має наставати в порядку, передбаченому Конституцією і законами України. Для цього певні органи мають вживати заходів. Якщо ця людина перебуває за межами України, переховується від правоохоронних органів і продовжує свою діяльність, то за це має теж наступити відповідальність. Тому ініціативи представників влади, спрямовані на його затримання, – це їхнє право й обов’язок. Щодо його фізичної присутності на території України, то вона теоретично можлива лише на тих територіях, які не контролюються державною владою, тобто в Криму. Там він може з’явитись. На території Донеччини та Луганщини – менш ймовірно, на Дніпропетровщині – ще менш ймовірно. Швидше за все, він буде перебувати там, де відчуватиме себе в безпеці від українського правосуддя, – тобто в Росії», – сказав експерт.

Він також припустив, що найближчим часом Царьова можуть оголосити в міжнародний розшук.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG