Доступність посилання

ТОП новини

Обама застерігає Росію від нових провокацій проти України (європейська преса)


Напередодні зустрічі у Нормандії, на якій будуть присутні як західні лідери, так і президент Росії Володимир Путін, на адресу Кремля пролунали чергові жорсткі заяви як з боку США, так і ЄС. Про це йдеться у публікаціях західної преси. Провідні світові медіа звертають увагу на заяви президента США Барака Обами, зроблені у Польщі, а також на те, чи має Франція зупинити поставку військових кораблів Росії.

Лідери «Групи семи» закликали Росію прискорити відведення своїх військ від кордону з Україною і зупинити потік зброї на українську територію. Про це пише британська газета Financial Times, посилаючись на проект комюніке зустрічі лідерів G-7. Хоча в заяві, поширеній серед представників «Групи семи» ще напередодні дводенного саміту у Брюсселі, не були погоджені нові санкції проти Кремля за його дії в Україні, лідери G-7 готові до «посилення санкцій» проти Росії і готові до запровадження додаткових обмежень, якщо того вимагатиме ситуація.

«Ми вимагаємо від Росії прискорити відведення її військ від кордону з Україною, зупинити потік зброї та бойовиків через кордон і вплинути на озброєних сепаратистів, щоб вони склали зброю і зупинили насилля», – йдеться у документі.

Жорсткі заяви Заходу з’явилися попри певні сигнали Москви щодо деескалації конфлікту, пише Financial Times. Йдеться зокрема про відведення принаймні частини російських військ від кордону з Україною та той факт, що загалом президентські вибори в Україні пройшли без насилля і серйозних збоїв.

Financial Times наводить слова одного з очільників НАТО, генерала Річарда Бредлоу, який заявляє, що повного відведення російських військ не було і певна частина військ постійно дислокується на українському кордоні попри заяви президента Росії Володимира Путіна.

«Є кілька великих військових формувань, які залишаються тут і наразі їхня кількість ніяк не зменшується. Виглядає так, що деякі частини мають залишитися», – зазначає генерал Бредлоу.

Лідери «Групи семи» повторюють вимоги щодо зупинення анексії Криму і висловлюють підтримку новій українській владі.

Financial Times припускає, що такі заяви G-7 з’явилися, щоб посилити тиск на Кремль у час, коли Володимир Путін готується до зустрічі зі своїми західними колегами у п’ятницю під час святкування 70-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії.

На думку журналістів британського видання, п’ятнична зустріч у Франції може оновити дипломатичні зусилля щодо деескалації конфлікту в Україні. Володимир Путін не скасував свою поїздку до Франції після того, як туди був запрошений новообраний президент України Петро Порошенко. І це, на думку декого з західних дипломатів, може означати, що Путін може бути готовим домовлятися, пише Financial Times.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель захищає плани Франції щодо постачання Росії військових кораблів попри критику США, йдеться у публікації брюссельського видання EUobserver. За словами Анґели Меркель, поставки можуть припинитися лише тоді, коли буде запроваджена третя стадія санкцій проти Росії – економічних.

Меркель наголошує, що наразі ЄС не запровадив наступну стадію санкцій, оскільки Росія не зірвала президентські вибори в Україні.

«Питання щодо зупинення поставок підпадає під третю стадію санкцій. Ми домовилися з президентом США: якщо вибори в Україні пройдуть, ми не будемо запроваджувати наступну стадію санкцій. Ми бачимо, що вибори пройшли успішно, але також були присутні деякі негативні елементи щодо дестабілізації на сході України», – цитує канцлера Німеччини EUobserver.

При цьому Анґела Меркель наголосила, що у разі подальшої дестабілізації в Україні буде запроваджена третя стадія санкцій проти Росії.

Журналісти EUobserver також наводять слова президента Франції Франсуа Олланда, який проти зупинення поставок військових кораблів до Росії. «Контракт був підписаний у 2011 році, і зараз підготовка на стадії завершення. Перший корабель буде поставлений у жовтні», – зазначив Олланд.

Британська Guardian пише, що президент США Барак Обама звинуватив Кремль у застосуванні «непрозорої тактики» в Україні і пообіцяв протистояти російській агресії в Європі.

«Часи імперій і сфер впливу минули. Великі нації не можуть утискати менші чи нав’язувати свої бажання за допомогою людей у масках, які захоплюють будинки. Наступні російські провокації означатимуть лише ізоляцію і витрати для Росії», – цитує Обаму Guardian.

Проросійські сепаратисти захопили три військові українські бази на сході країни, пише The Washington Post. Журналісти видання зазначають, бійці Національної гвардії залишили свою амуніцію і змушені були покинути свою частину біля Луганська після багатогодинного бою, в результаті якого загинуло шестеро бойовиків і було поранено трьох солдат української армії.

Журналісти The Washington Post наголошують, що ці речі є наслідком того, що українські військові не пройшли достатнього тренування, а армія страждає від браку фінансування. Видання зазначає, що причиною цього, на думку нинішньої української влади, є корупційна політика колишнього президента Віктора Януковича, яка і призвела до виснаження української армії.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG