Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Сергєєв в ООН: в Україні немає громадянської війни і немає гуманітарної кризи


Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв провів у середу в ООН прес-конференцію, на якій заявив, що після того, як обраний президент України Петро Порошенко складе присягу, він інтенсифікує зусилля з вирішення проблем і протиріч у Луганській і Донецькій областях. «Він готовий до діалогу, в тому числі і з Росією, – сказав представник України при ООН. – Програма врегулювання буде оприлюднена відразу після інавгурації».

Інавгурація обраного президента України Петра Порошенка відбудеться в суботу 7 червня.
Українці намагаються зупинити тероризування громадян України з боку нелегальних збройних формувань, більшість з яких прибула з Російської Федерації та підтримується морально і фінансово з того боку
Юрій Сергєєв

Юрій Сергєєв також підкреслив, що важливо розуміти: в Україні немає громадянської війни, українці не вбивають українців. «Українці намагаються зупинити тероризування громадян України, особливо в Луганській та Донецькій областях, з боку нелегальних збройних формувань, більшість з яких прибула з Російської Федерації та підтримується морально і фінансово з того боку, – сказав Сергєєв. – І вони найбільш активно й агресивно поводяться».

В інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки» після прес-конференції Сергєєв сказав, що провести антитерористичну операцію на сході України в короткі терміни виявилося неможливо, так як нелегальні збройні формування добре підготовлені і використовують «в якості живого щита мирне населення, вони захоплюють житлові будівлі, прикриваючись місцевими жителями, знаючи, що Україна не проводитиме антитерористичну операцію в житлових кварталах із застосуванням важкого озброєння».

Журналісти поставили Сергєєву запитання про удар, завданий по Луганській обласній адміністрації два дні тому, в результаті чого загинуло щонайменше восьмеро мирних жителів. Українська сторона стверджує, що удар був нанесений сепаратистами і був провокацією. Західні ЗМІ, в тому числі CNN і «Нью-Йорк таймс», наводять свідчення того, що удар був нанесений з українського військового літака. Ця версія підтверджується і спостерігачами ОБСЄ.

«2 червня близько 15:00 ракети потрапили в захоплену будівлю обласної адміністрації. Наскільки може судити спостережна місія ОБСЄ, пошкодження були нанесені некерованими ракетами, випущеними з літака», – наголошується в повідомленні спостерігачів.

Ось як Юрій Сергєєв прокоментував суперечливі повідомлення: «Генеральна прокуратура заявила наступне: в рамках нашого законодавства будь-яка смерть вимагає ретельного розслідування. Тому прокуратура порушила справу і розглядає всі версії, в тому числі і суперечливі. Основна версія зараз – це те, що ракета була випущена з переносного зенітно-ракетного комплексу, можливо, через невміння ним користуватися, або з якихось інших причин. Отримане відео говорить про те, що постріл був зроблений із землі. Ким був зроблений постріл? Про це не повідомляється».
Є інформація, що захоплені українські літаки в аеропорту Бельбек в Криму можуть бути використані для провокацій. Прокуратура займається цим розслідуванням
Юрій Сергєєв

Сергєєв зазначив, що комусь вигідно поширювати інформацію про те, що постріл був зроблений з літака. «На самому початку антитерористичної операції наше командування прийняло рішення про те, що важке озброєння, в тому числі і авіація, не використовуватимуться в містах і в селах, щоб не завдати шкоди мирному населенню. Є також інформація, що захоплені українські літаки в аеропорту Бельбек в Криму можуть бути використані для провокацій. Щонебудь коментувати далі мені складно. Прокуратура займається цим розслідуванням».

На прес-конференції і в інтерв’ю «Голосу Америки» Сергєєв підкреслив, що «в Україні немає гуманітарної кризи».
Якщо Росія хоче допомогти Україні, вона повинна виконувати те, що прописано в «дорожній карті» Україна-ОБСЄ, і не допускати в Україну припливу збройних формувань
Юрій Сергєєв

«І тому гуманітарна резолюція, запропонована Росією, абсолютно не потрібна,– заявив Сергєєв. – Якщо Росія хоче допомогти Україні, вона повинна виконати ті зобов’язання, які взяла на себе в рамках Женевських угод, повинна виконувати те, що прописано в «дорожній карті» Україна-ОБСЄ, і не допускати в Україну припливу збройних формувань».

Нагадаємо, що в понеділок Росія внесла до Ради Безпеки пропозицію прийняти гуманітарну резолюцію щодо Східної України, яка закликала б припинити вогонь, зупинити насильство і відкрити гуманітарні коридори з урахуванням потреб мирних жителів.

«Ця резолюція гуманітарна, але може сприяти тому, що буде зупинено насильство у всій Україні, і її потрібно прийняти швидко, – заявив напередодні представник Росії при ООН Віталій Чуркін. – Якщо ж вона не буде прийнята – не тільки гуманітарна, але вся ситуація загалом буде в Україні погіршуватися. І це буде мати негативні наслідки для нового лідера країни».

В інтерв’ю «Голосу Америки» Юрій Сергєєв сказав, що відсутність гуманітарної кризи в Україні підкріплюється наступними фактами: населення може вільно пересуватися; міжнародні організації можуть вільно спостерігати за ситуацією; Червоний Хрест заявляє, що у нього немає проблем з доставкою гуманітарної допомоги; не припиняється автобусне і залізничне сполучення між усіма містами; Міністерство соціальної політики, зі своїми представництвами в регіонах, готове прийняти тимчасово переміщених осіб, які хотіли б залишити регіон, а точніше місця, де йде активна фаза антитерористичної операції.

«Буквально сьогодні вранці три автобуси переїхали в Харківську область, вони там отримають підтримку і матеріальну, і соціальну, – сказав Сергєєв «Голосу Америки». – Уряд може саме контролювати гуманітарну ситуацію. Тепер нам потрібно принести мир і спокій туди, де ніколи не було міжетнічних конфліктів. Приносити нам їх ззовні не потрібно».

Росія продовжує звинувачувати Україну в тому, що, незважаючи на запевнення, що після президентських виборів ситуація на сході стабілізується, «навпаки, спостерігається ескалація насильства».
Обраний президент Порошенко буде інтенсифікувати діалог на сході з справжніми лідерами і впритул займатиметься питанням децентралізації цих регіонів, щоб люди могли більш вільно вибирати свою власну місцеву владу
Юрій Сергєєв

Юрій Сергєєв визнає, що ситуація на сході України складна, і там діють дуже різні збройні групи. «Це кримінальні елементи, які тероризують місцеве населення, – сказав він на прес-конференції. – Це сепаратисти без зброї і збройні сепаратисти. Це також найманці. Нам потрібно навести ситуацію в поле законності. Ось чому обраний президент Порошенко буде інтенсифікувати діалог на сході з справжніми лідерами і впритул займатиметься питанням децентралізації цих регіонів, щоб люди могли більш вільно вибирати свою власну місцеву владу».

Президент США Барак Обама в середу зустрівся у Варшаві з обраним президентом України Петром Порошенком і оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги в розмірі п’яти мільйонів доларів. Таким чином, за даними Білого дому, загальний обсяг допомоги США, спрямованої на зміцнення української безпеки, досяг за період з березня поточного року 23 мільйони доларів.

«Сполучені Штати абсолютно прихильні справі підтримки українського народу не тільки в майбутні тижні, але і на майбутні роки», – заявив Обама журналістам після зустрічі з Порошенком. Відповідаючи на запитання журналістів в ООН, Юрій Сергєєв підкреслив, що допомога США Україні – «нелетальна», тобто не передбачає поставки озброєнь, а тільки бронежилетів, приладів нічного бачення і засобів зв’язку.

«Ця допомога спрямована на те, щоб допомогти українським солдатам захищати свої державні кордони», – сказав постійний представник України при ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG