Доступність посилання

ТОП новини

Без «посадок» корупціонерів у нас нічого не вийде – Яценюк


Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк бере участь у засіданні уряду в Києві, 27 травня 2014 року.
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк бере участь у засіданні уряду в Києві, 27 травня 2014 року.
Київ – За перші сто днів своєї діяльності чинному уряду вдалося відвернути дефолт. Саме це чи не найбільшим своїм досягненням у внутрішній політиці назвав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у звіті за перші три місяці роботи перед парламентом. Водночас, він наголошує на тому, що Кабмін спромігся розхитати корупційні піраміди на вищих ешелонах влади, хоча й визнає, що це лише «косметичний ремонт». Корінь зла корупції сьогодні схований на рівні середньої та нижчої ланки управлінців, переконаний прем’єр. Він обіцяє принципову протидію цій проблемі за одночасного дотримання неухильного курсу на євроінтеграцію, аж до набуття членства в ЄС. Арсеній Яценюк також закликав усіх до оптимізму: «через кров і біль» та завдяки єдності, за його словами, сьогодні формується українська нація.

З-поміж здобутків у внутрішній політиці перших ста днів Кабміну, сформованого після Майдану, його очільник Арсеній Яценюк відзначає те, що доходи на митниці за останні 5 місяців зросли на 13%, що ліквідовані відкати за повернення ПДВ підприємцям, поповнені газові сховища країни, куди наразі закачані 12 мільярдів кубометрів природного палива. Хоча визнає, що відбувся відтік депозитів із банківської системи на рівні 20%, через що в економіці бракує кредитних ресурсів.

Яценюк переконує, що також вдалося зруйнувати корупційні піраміди на верхніх ешелонах влади, проте на середньому й нижчому рівні «як крали, так і крадуть». У зв’язку з цим прем’єр пообіцяв «посадки».
Народ повинен побачити, що за скоєні злочини є відповідальність
Арсеній Яценюк

«Повинна бути політична відповідальність усіх політичних сил, які запропонували своїх кандидатів як в уряд, як в центральні ограни влади, так і на місця. Без «посадок» нічого не вийде. Народ повинен побачити, що за скоєні злочини є відповідальність. Простими словами нікого не переконаєш», – наголосив прем’єр-міністр.

Зі стратегічних завдань виконавчої влади Арсеній Яценюк називає децентралізацію влади, зміну бюджетного та податкового кодексів на користь регіонів, судову реформу, зокрема повноцінну люстрацію суддів і створення національного антикорупційного бюро.

До цього Яценюк додає ще одне завдання, оперативніше: повернути державі 6 мільярдів, які їй заборгували компанії олігарха Дмитра Фірташа. Крім цього, уряд розриває контракт про оренду цим бізнесменом двох гірничо-збагачувальних комбінатів: Іршанського та Вільногірського. Вони працювали на придбаний без конкурсу Фірташем Запорізький титаново-магнієвий комбінат.

Прем'єр: Без валютної виручки зі Сходу України виникають проблеми з курсом

Очільник уряду повідомив, що в травні державний бюджет недоотримав зі Сходу України 422 мільйони гривень. У червні ця цифра може сягнути одного мільярда гривень.
Донецьк і Луганськ не проживе без України, і Україні вони потрібні, тому ми їх ніколи не віддамо
Арсеній Яценюк

«У чому є дуже важливий економічний елемент Донецька й Луганська – валютна виручка, тому що все, що продається звідти, має валютну складову. Якщо звідти не надходить валютна виручка, у нас не поповнюються валютні резерви. І ми отримуємо проблеми з валютним курсом. Моя відповідь на ситуацію в Донецьку й Луганську: Донецьк і Луганськ не проживе без України, і Україні вони потрібні, тому ми їх ніколи не віддамо», – заявив Арсенія Яценюк.

Білі плями у звіті уряду: як допомогти переселенцям зі Сходу?

Втім, у звіті прем’єр-міністра не прозвучало ані слова про те, як держава вирішуватиме проблеми вимушених переселенців зі Сходу. Іншими словами, людей, які вимушені тікати від терору й куль і фактично облаштовуватися на нових місцях проживання на невизначений за тривалістю термін часу.
Сергій Каплін
Сергій Каплін

Народний депутат фракції УДАР, секретар комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Каплін у коментарі Радіо Свобода розповів: щодня до нього звертаються по 20 людей зі Сходу з проханням про допомогу у переселенні та вирішенні питань, пов’язаних із цим. Він переконаний, що уряд має знайти кошти для підтримки українців із Донецької та Луганської областей, які вимушені евакуюватися з-під обстрілів і вибухів. Депутат готує наразі звернення до уряду щодо організації допомоги переселенцям із двох східних регіонів.
Зараз займаємося підготовкою відповідного законопроекту про переселенців зі Сходу
Сергій Каплін

«Ми зараз займаємося підготовкою відповідного законопроекту про переселенців зі Сходу. Все буде залежати від того, чи є політична воля і чи будуть депутати в залі», – вважає Сергій Каплін.

Уряд не перейшов «на оборонні рейки», хоч у нас війна – Кузьмук

Народний депутат, екс-міністр оборони Олександр Кузьмук розкритикував уряд за те, що впродовж перших ста днів своєї діяльності той «не став на оборонні рейки». Так, уряд не зробив «уточнення оборонного замовлення» для українських підприємств і не розробив чіткого мобілізаційного плану. При цьому те, що відбувається на Сході України, екс-міністр оборони називає не інакше як війною, і переконує, що діяти виконавча влада спільно із законодавчою мають так, як належить в умовах війни.

«Є мобілізаційний план держави, де чітко розписані завдання кожному міністерству, органам місцевої влади та іншим, що повинна виробляти промисловість України. Якщо цього немає, то там має бути розписано, що ми повинні імпортувати. Я про це говорив, коли ухвалювалося рішення про часткову мобілізацію. Цей крок не зроблений», – заявив Олександр Кузьмук.

Арсеній Яценюк у відповідь на критику наголосив на тому, що уряд уже домігся спрощення процедури державних закупівель для потреб армії. При цьому розповідає, як особисто без попередження навідався не так давно на один із блокпостів у Слов’янську й вжахнувся умовами, в яких несуть службу в зоні бойових дій українські вояки. Протягом двох тижнів у них не було ротації, те, чим їх харчували, «важко назвати їжею». І навіть взуттям пристойним військовослужбовці не були забезпечені.

Отже, прем’єр запевняє, що зблизька обізнаний з реаліями армії, обіцяє, що всі, винні у зловживаннях виділеними на армію коштами, будуть покарані. Так, уже розпочата друга службова перевірка поспіль діяльності заступника міністра оборони Богдана Буци, тобто про притягнення до кримінальної відповідальності наразі не йдеться.
Анатолій Кінах
Анатолій Кінах

Уряд не пояснив, як диверсифікувати ринки експорту – Кінах

Голова депутатської групи «Економічний розвиток» Анатолій Кінах у коментарі Радіо Свобода зауважує, що найслабкішим місцем звіту уряду є брак плану дій зі стимулювання економічної активності, росту й підтримки малого й середнього бізнесу.
Уряд не сформулював чіткі програмні дії зі створення умов для ділової активності, розвитку економіки України
Анатолій Кінах

«Уряд не сформулював чіткі програмні дії зі створення умов для ділової активності, розвитку економіки України. Це стосується і внутрішнього ринку, і диверсифікації експорту, зважаючи на те, що ми втрачаємо величезні ринки на пострадянському просторі», – відзначає народний депутат.

Новообраний президент України Петро Порошенко одразу після виборів заявив, що не має наміру ініціювати зміну прем’єра після президентських виборів.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG