Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко впливає через соцмережі


Київ – П’ятий президент України Петро Порошенко є першим лідером держави, який активно користується соціальними мережами. Зокрема, на його сторінці у Facebook, окрім звітів про закордонні поїздки та постів на політичні теми, є також враження від фестивалю «Молодість», роздуми про Манделу і Лобановського та інші теми. Експерти вважають, що після перемоги на президентських виборах Порошенкові не варто згортати участь у соцмережах. Щоправда, частина фахівців радить новому господареві Банкової передовірити написання текстів для того ж Facebook прес-службі, а також ретельніше обирати теми для постів.

«Дякую за довіру» – таке повідомлення з’явилось на Facebook-сторінці Петра Порошенка після того, як ЦВК підрахувала усі бюлетені та оголосила про його перемогу на президентських виборах. Саме цією мережею український гарант користується найактивніше. Натомість його сторінка у Twitter майже не оновлюється: переважно там лише репости чужих записів, останній із яких опублікований чотири місяці тому. У російській соцмережі «ВКонтактє» у Петра Порошенка є лише фейкові акаунти: адміністрація не встигає видаляти всі «фейки», тож у мережі можна знайти кілька десятків «Петрів Порошенків».

На думку політтехнолога Сергія Гайдая, завдяки соцмережам Порошенко має змогу напряму, швидко і оперативно звертатися до пересічних людей. Експерт зазначає, що сторінка Порошенка у мережі Facebook зараз є кращим інструментом впливу на аудиторію, ніж «5 канал», довіра до якого порівняно менша.

«Громадяни бачать про що пише і що думає президент. Особливо це важливо зараз, тому що йому кредит довіри дали на дуже невеликий термін. Десь, спеціалісти кажуть, три місяці. І від того, як оперативно він особисто буде спілкуватися з українцями, багато чого залежить», – додає Сергій Гайдай.

А як вважає психолог Олена Ліщинська, молодь та люди середнього віку схвально сприймають повідомлення, написані політиками (або від їх імені) у соцмережах. На думку експерта, таким чином створюється ілюзія відкритості та підзвітності, а на це є запит в українському суспільстві.

Претензії були до попереднього уряду якраз про його закритість. Це були зовсім закриті й непередбачувані люди
Олена Ліщинська
«Претензії були до попереднього уряду якраз про його закритість. Це були зовсім закриті й непередбачувані люди, які приймають непередбачувані та незрозумілі для людей рішення», – додала психолог.

Щоправда, деякі впливі діячі минулої влади мали свої акаунти у Facebook. Це, зокрема, стосується екс-прем’єра Миколи Азарова, колишнього глави Міністерства доходів та зборів Олександра Клименка, котрий досі активно постить у соцмережі.

А на сторінці Петра Порошенка у Facebook можна побачити як тексти, написані сухою мовою прес-служби, так і повідомлення, в яких вгадується авторський стиль нового президента. Зокрема, ще до інавгурації він писав пости про легендарного тренера київського «Динамо» Валерія Лобановського, пам’ятник якому опинився у епіцентрі протистояння Майдану на вулиці Грушевського.

Крім того, Петро Порошенко писав і про першого темношкірого президента Південноафриканської республіки Нельсона Манделу


Також нинішній глава держави ділився з інтернет-аудиторією і своїми враженнями від кінофестивалю «Молодість» у Києві.

​Проте експерт Анастасія Дайлідоніс переконана, що написання повідомлень для соцмереж краще доручити прес-службі. На її думку, саме спеціалісти, котрі знають специфіку мереж, можуть передавати ідеї та думки політика, проте у тій формі, що приверне увагу аудиторії. Водночас на думку експерта, є теми, які краще не порушувати політикам на своїх сторінках у соціальних мережах.

«Гумор чи особисте життя політиків, – не варто про це писати дуже відкрито. Краще використовувати свою сторінку у Facebook як майданчик для спілкування. Щоб можна було і людей вислухати і донести їм важливу інформацію», – резюмує Анастасія Дайлідоніс.
Гумор чи особисте життя політиків, – не варто про це писати дуже відкрито
Анастасія Дайлідоніс


Петро Порошенко – перший український президент, який активно користується соціальними мережами. Натомість, його попередники Віктор Ющенко та Віктор Янукович практично не використовували їх ані як інформаційний канал, ані як ресурс для спілкування з виборцями.

А найпопулярнішим світовим лідером за кількістю фоловерів у соцмережах є американський президент Барак Обама. Зокрема, у мережі мікроблогів Twitter він має десятки мільйонів читачів. На другому місці за цим показником – Папа Римський Франциск, на третьому – президент Туреччини Абдулла Гюль. У списку акаунтів, які найкраще контактують зі своїми читачами, перше місце посідає міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG