Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають владу України дотримуватися міжнародного права у Слов’янську та околицях


Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звернулася до влади України з закликом дотримуватися норм міжнародного права під час антитерористичної операції. Про це йдеться в листі правозахисників на адресу президента України Петра Порошенка та голови Верховної Ради Олександра Турчинова.

На підставі аналізу даних, отриманих наприкінці травня, дослідники Human Rights Watch задокументували у Слов’янську та околицях «значну шкоду, завдану кільком будівлям, а також пошкодження лікарні, яке, ймовірно, відбулося в результаті обстрілу українськими силами».

Правозахисники, зокрема, вказують на епізод з обстрілом психіатричної лікарні.

«Судячи зі свідчень людей, що були на місці події, можна припустити, що вівся перехресний вогонь – і в напрямку лікарні, і у відповідь, хоча Human Rights Watch не вдалося встановити місце, з якого вівся вогонь у відповідь», – відзначає у своєму листі директор департаменту Human Rights Watch з Європи та Центральної Азії Г’ю Вільямсон.

«Г’юман Райтс Вотч» визнає, що дії повстанців порушують законодавство України і що український уряд має право здійснювати правоохоронні та військові операції для боротьби зі збройним повстанням. Ми також визнаємо, що дії повстанців у населених пунктах, створення там дорожніх блокпостів і перебування бойовиків усередині, навколо або поблизу території лікарні може поставити під загрозу жителів, пацієнтів і медичних працівників на таких об’єктах. Проте злочинна поведінка повстанців не звільняє українські сили від їхніх зобов’язань діяти відповідно до норм міжнародного права, що регламентують проведення правоохоронних та військових операцій», – мовиться в листі.

Незалежний російський журналіст, автор блогу «Журналістика без посередників» Аркадій Бабченко в інтерв’ю «Українській правді» вказав, що суттєвою відмінністю подій у Слов’янську є те, що «українська армія намагається максимально зменшити кількість жертв серед мирного населення».

Влада України проводить антитерористичну операцію в окремих районах Донецької і Луганської областей. На цих територіях значну кількість адміністративних будівель, а також значні частини міст Слов’янська і Краматорська контролюють бойовики із угруповань, що називають себе «Донецькою» та «Луганською» «народними республіками». Україна вважає ці організації терористичними.
XS
SM
MD
LG