Доступність посилання

ТОП новини

Росія підтримує хаос на Донбасі – експерт


Москва – 11 червня у Москві збирають мітинг під назвою «Стоїмо за Донбас». За словами організаторів акції, мета – «висловити підтримку братському народу Новоросії, громадянам новоутворених ДНР і ЛНР та всім росіянам в Україні». Очікується, що на мітинг приїде керівництво так званих Донецької та Луганської «народних республік». Тим часом більшість росіян підтримує сепаратистів на Сході України. А експерти констатують: мета Кремля – не анексія Донбасу за кримським сценарієм, а підтримка хаосу в цьому українському регіоні.

Соціологи «Левада-Центру» провели опитування, з'ясовуючи ставлення росіян до подій на Донбасі. У респондентів практично немає сумніву, якій зі сторін конфлікту віддає перевагу влада Росії. 49% росіян згодні з тим, що Кремль підтримує проросійськи налаштовані сили на південному сході України. Більше половини опитаних (59%) вважають такі дії правильними.

Щоправда приєднання самопроголошених республік до Росії учасники опитування не бажають. Про це Радіо Свобода розповів заступник директора «Левада-Центру» Олексій Гражданкін.

«Росіяни не хотіли б такого розвитку подій. Вони воліли б, щоб ці самопроголошені республіки були незалежними державами чи входили б до складу України. Прагнення до того, щоб прийняти їх до складу Росії немає», – зауважив Олексій Гражданкін.

Чим гірше, тим краще?

Експерти погоджуються із соціологами у тому, що пересічні росіяни поділяють позицію Кремля, який теж не прагне приєднувати Донбас за кримським сценарієм. Однак хаос і безвладдя, що панують зараз у цьому українському регіоні, знаходять у російського керівництва підтримку, констатує заступник головного редактора «Єжеднєвного журналу» Олександр Гольц.

«На мій погляд, завдання Кремля (і поки немає ніяких підстав вважати, що це не так) полягає в підтримці максимально тривалого хаосу в Донецьку і Луганську й взагалі де тільки можна в Україні», – сказав Олександр Гольц.

У вівторок президент України Петро Порошенко дав доручення відкрити гуманітарні коридори на Сході держави, повторивши таким чином одну з тез своєї інавгураційної промови. Лідери самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік» сумніваються, що таке доручення виконають.

Самостійний сепаратизм

Втім Порошенко наполягає на мирному діалозі з Донбасом. Керівники ж так званих «республік» звикли говорити іншою мовою, зауважують фахівці. Військовий експерт Олександр Гольц вважає, що причина, на його думку, невдач української армії на Сході держави зовсім не у відсутності боєздатності.

«Сучасна армія призначена для того, щоб здобути перемогу на полі бою, і не може здобути перемогу проти напіввійськових формувань, які діють своїми специфічними методами, щоразу створюючи живий щит із жінок та дітей. Для цього зовсім не обов'язково виставити їх перед собою. Досить сховатися в кварталах міста, де ці жінки і діти перебувають», – зазначив військовий експерт.

На думку Олександра Гольця, впоратися з керівниками сепаратистів поки не можуть ані українська, ані російська влада. Росія забезпечила їх зброєю, але навряд чи зможе цю зброю тепер відібрати і якось впливати на самопроголошених лідерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG