Доступність посилання

ТОП новини

Газова пропозиція Росії політична, Київ шукатиме відповіді у Стокгольмі – Продан


Юрій Продан
Юрій Продан
Українська сторона вважає «політичною» запропоновану Москвою знижку в розмірі 100 доларів за газ і наполягає на ринковій ціні, заявив міністр палива й енергетики Юрій Продан сьогодні в Брюсселі.

За його словами, арбітражний розгляд є єдиним вирішенням спору між «Нафтогазом України» і російським «Газпром» про поставки газу в Україну при відсутності згоди російської сторони на перегляд контракту.

«Російська сторона не хоче сприймати інші механізми формування ціни, крім варіанту знижки на експортні мита, що оформляється постановою російського уряду. Залишається єдиний механізм урегулювання ситуації – отримання відповіді в Арбітражному суді в Стокгольмі», – сказав Продан.

Міністр наголосив, що Росія в березні вже продемонструвала, як вона може в односторонньому порядку скасовувати урядові рішення й денонсувати міжнародні угоди, від яких залежить рівень ціни на газ.

Україна наполягає на перегляді газового контракту з Росією й переході на ринкове ціноутворення на російський природний газ.

Росія запропонувала Україні знижку на газ у розмірі 100 доларів, але яка була б оформлена не зміною умов контракту, а рішенням російського уряду про скасування експортних мит. Київ на це не погоджується.

Про те, що Україна відмовляється від пропозиції Росії щодо газової знижки, наголосив раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи сьогоднішнє засідання уряду. «Ми ці російські пастки знаємо», – зазначив прем’єр.
«Ми ці російські пастки знаємо» – Яценюк про знижку на газ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
XS
SM
MD
LG