Доступність посилання

ТОП новини

Україну на «Слов’янському базарі» представлять артисти, які популярні в Росії?


Музичний фестиваль «Слов’янський базар»
Музичний фестиваль «Слов’янський базар»
Цього року музичний фестиваль «Слов’янський базар» у Вітебську відвідають російські артисти. У програмі фестивалю – концерти Стаса Михайлова, Бориса Моїсеєва. Виступати приїдуть Валерія, Надія Бабкіни, Надія Кадишева. Але чи погодяться українські артисти, які завжди були гостями фестивалю, виступати на одній сцені з російськими колегами, багато з яких активно підтримали військові дії Росії в Криму та на Східній Україні?

«Слов’янський базар у Вітебську», який, крім іншого спонсорується Росією (в цьому році вона виділила 100 мільйонів російських рублів), не раз ставав жертвою напруженої політичної ситуації. Два роки тому репутацію білоруської стабільності підірвала переможниця «Євробачення» шведка Лорін. Після свого виступу у Вітебську вона зустрілася в Мінську з дружинами політв’язнів і правозахисниками.

Цього ж року організатори взагалі відмовилися запрошувати переможця «Євробачення» з Австрії, співака-трансвестита, відомого під псевдонімом Кончіта Вурст.

Про настрої українських артистів, щодо участі у Вітебському фестивалі Радіо Свобода розповів художній керівник фестивалю Олександр Сидоренко. За його словами, українці все ж таки приїдуть на «Слов’янський базар».

«Я вважаю прекрасним, що, незважаючи на ту важку ситуацію, яка склалася зараз в Україні, ті українські артисти, з якими ми домовлялися заздалегідь, підтвердили свою участь у фестивалі», – сказав він.

За словами Сидоренка, організатори фестивалю провели активну і оперативну роботу в Україні з відбору учасників міжнародних конкурсів. Так, у дорослому і дитячих конкурсах пісні візьмуть участь по одному представнику України.

«Наші музиканти аполітичні» – працівниця центру «Потапа і Насті»

Вже відомо, що Україну на «Слов’янському базарі» представлятимуть поп-співачка Ірина Білик, а також дует «Потап і Настя». Із менш відомих учасників – Анастасія Богінська, Матіас, Андрій Бойко, ансамбль «Передзвін».

Те, що «Потап і Настя» дійсно будуть виступати у Вітебську, Білоруській редакції Радіо Свобода підтвердила співробітниця їх продюсерського центру Олена. На запитання, чи може трапитися, що «Потап і Настя» відмовляться виступати на одній сцені з Валерією і Надією Бабкіними, які відкрито підтримували дії Росії в Криму і вітали його анексію, Олена відповіла, що такої причини для відмови бути не може.

«Наші музиканти аполітичні. Ми за мир. І політичні питання ми коментувати не будемо. Вже набридло нам це. Вже хочеться миру», – сказала вона.

Музичний журналіст Дмитро Подберезький вже давно не відвідує «Слов’янський базар». Він вважає, що цього року участь України у фестивалі буде «формальною».

«Звичайно, цього року певна інтрига є. Але я думаю, що Україна буде брати участь давно відомим у Вітебську складом. Це та ж Таїсія Повалій та інші виконавці. І не думаю, що буде окремий день України, як це було раніше. Думаю, що участь України буде формальною», – сказав він.

Цього року вже 23-й «Слов’янський базар» буде проходити у Вітебську з 7 по 16 липня. За задумом, фестиваль має демонструвати єдність слов’янських культур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG