Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти наживаються на біженцях (огляд преси)


Якщо першим тестом для нового президента були кадрові призначення, які спричинили неоднозначну реакцію, то другим іспитом для глави держави є стабілізація ситуації на сході країни, переконаний експерт газети «День». Адже досі залишається неорганізованість і нескоординованість між різними силовими відомствами. У експерта немає сумніву, що Росія все-таки готується до повномасштабної окупації. Відтак Україна повинна робити максимум, щоб відстояти цілісність, однак активності в цьому напрямку не спостерігається. Зокрема, прикордонники сьогодні не мають відповідних засобів протидії – у них немає серйозного стрілецької зброї, окрім звичайних автоматів. Необхідно також налагодити взаємодію між кожною прикордонною заставою та підрозділами повітряних сил. Це має бути не лише на словах, а в реальності, – це вже б дало можливість своєчасної реакції. Відтак, на думку військового експерта, першим кроком президента має бути захист власних Збройних сил, приведення їх у стан боєготовності. Матеріал так і називається «Першим кроком президента має бути перезавантаження силового блоку».

Потік біженців, які тікають із зони протистояння, продовжує зростати. Однак, як пише газета «Україна молода», перетнути умовний кордон буває не так просто – сепаратисти встановили своєрідну таксу за перетин блокпостів. За дорослого, який хоче виїхати з зони АТО, вимагають в середньому 1000 гривень, за дитину беруть удвiчi менше. Ціни на блокпостах приблизно однакові, стверджують втікачі. Докладніше йдеться в статті «1000 гривень за втечу, або Сепаратисти беруть гроші за пропуск людей у безпечні зони».

Про відсутність гідного спорядження для військовослужбовців Нацгвардії і бійців добровольчих сил України говорять з моменту початку бойових дій на сході України. Поки Міноборони вирішує питання, як витрачати зібрані для армії кошти, порятунком військовослужбовців займаються їхні сім'ї та ентузіасти. Адже фахівці б'ють на сполох: деякі фірми наживаються на виробництві неякісних бронежилетів. Відтак за справу взялися ентузіасти у Мелітополі Запорізької області, які самостійно виготовляють засоби захисту для українських бійців. Детальніше про них розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG