Доступність посилання

ТОП новини

Москаль: дії снайперів під час Євромайдану координували з Антитерористичного центру СБУ


План із застосуванням снайперів під час Євромайдану у Києві розробляли в Антитерористичному центрі СБУ. Про це йдеться в документах, на які у своєму записі у «Фейсбуці» посилається Геннадій Москаль, народний депутат від «Батьківщини», голова тимчасової слідчої комісії парламенту, що зʼясовує обставини масових убивств на Майдані.

«З метою недопущення вчинення злочину, що, можливо, готується, керівником АТЦ за погодженням із головою СБУ, оголошується проведення спецоперації «Бумеранг» та задіюються всі необхідні сили та засоби. Проведення силової акції силами внутрішніх військ та спецпідрозділу «Беркут» МВС у рамках операції «Хвиля». Всього планується залучити до 10 тисяч бійців ВВ та близько 12 тисяч співробітників міліції, із них 2 тисячі – «Беркуту»», – цитує Москаль документ під назвою «Оперативний задум нейтралізації екстремістської діяльності учасників протестних заходів».

Серед завдань для груп-учасників операції зокрема вказано: «Групі снайперів. Надати підтримку вогнем основним групам захоплення. Постійно доповідати про зміни під час проведення штурмових дій».

Москаль також навів низку прізвищ осіб зі структур МВС і СБУ, які, за його словами, відповідальні за вбивства. Парламентар стверджує, що ці люди досі не затримані.

МВС і СБУ оприлюднену Москалем інформацію поки не коментували. Сам народний депутат повідомив, що звернувся з відповідними даними у Генпрокуратуру з проханням терміново розслідувати наведені факти.

19 лютого тодішній голова СБУ Олександр Якименко оголосив про початок проведення антитерористичної операції та залучення до неї підрозділів СБУ, МВС, Міноборони, Держприкордонної служби та центральних і місцевих органів влади. Це дозволяло представникам силових відомств застосовувати вогнепальну зброю.

За фактом масового вбивства людей на майдані Незалежності в Києві 18-20 лютого порушено кримінальну справу.
XS
SM
MD
LG