Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 12 червня. «Нацгвардія обстрілює Слов’янськ фосфорними бомбами»


Проросійські бойовики в центрі міста Сніжне 12 червня 2014 року
Проросійські бойовики в центрі міста Сніжне 12 червня 2014 року
Російські засоби інформації широко повідомили, ніби околицю Слов’янська Донецької області українські силовики обстріляли ймовірними фосфорними боєзарядами. Провідні російські телеканали використали при цьому відеозапис десятилітньої давнини з Іраку. А що було насправді?

«Нацгвардія обстріляла Семенівку фосфорними бомбами» – так назвав повідомлення про події минулої ночі в селі на околиці Слов’янська російський телеканал «Звезда», пов’язаний із Міністерством оборони Росії. «Обстріл вівся запальними снарядами… Ймовірно, військові використали так звані «фосфорні бомби», – повідомив канал, супроводжуючи текст відеозаписом справжнього використання фосфорних боєзарядів – от тільки зроблений був той запис 2004 року біля міста Фаллуджі в Іраку.

Іще категоричніший державний телеканал «Росія 24» – він стверджує вже без сумнівів: «Українська Нацгвардія використовує проти мирного населення запальні бомби з білим фосфором. Ця речовина заборонена Женевською конвенцією». Як стверджує телеканал, «ця інформація підтверджена відеокадрами», – і теж показує ті самі кадри з іракської Фаллуджі.

Їх же показав як нібито кадри з Семенівки принаймні ще один із центральних російських каналів, НТВ.

Інші кадри показав канал LifeNews – але з них так само не очевидно, що зробили їх саме зараз і під Слов’янськом.

Усі вони супроводжували ці свої повідомлення текстами про можливі важкі наслідки від використання фосфорних боєзарядів для людини, коментарями (переважно неточними) щодо того, наскільки міжнародні конвенції забороняють такі боєзаряди – от тільки доказів, що вони справді там були використані, так і не навели. Нічого, головне, щоб запам’яталася картинка і страшні слова та звинувачення.

Київ спростовує, але не пояснює

Національна гвардія, яка тепер у російських ЗМІ замінила «Правий сектор» у ролі головної страшилки, спростувала такі твердження з Росії. На озброєнні Національної гвардії України ніколи не було та немає фосфорних боєприпасів, повідомила прес-служба цієї силової структури Міністерства внутрішніх справ – недавніх Внутрішніх військ.

Інші українські силовики, що беруть участь в антитерористичній операції, теж ніяких фосфорних бомб не застосовували, запевнив речник АТО Владислав Селезньов. Коментуючи в ефірі телеканалу «112 Україна» ще одне звинувачення сепаратистів, ніби Слов’янськ обстрілювали ще й із систем залпового вогню «Град», він заявив: «Протягом кількох днів українські військовослужбовці не використовували важкої артилерії під час виконання заходів у рамках антитерористичної операції… І тим більше на озброєнні сил антитерористичної операції немає фосфорних бомб».

Як написав Селезньов у фейсбуці, Центр АТО рішуче заявляє, що методи ведення війни, які Росія застосовує у своїх власних контртерористичних операціях, зокрема, проти мирного населення Чечні, ніколи не будуть застосовуватися на території України.


Ймовірно, запальні снаряди, та все ж не фосфорні

А що ж тоді було в Семенівці? Українські силовики не дають чітких пояснень, залишаючи простір для фальсифікацій. У соціальних мережах гуляють найрізноманітніші версії. Там, зокрема, звертають увагу: на тих відео, які, можливо, дійсно зняли у Слов’янську, видно, найімовірніше, термітні – запальні – снаряди, але не фосфорні, що вирізняються специфічним вогнем і димом. Серед припущень – що це може бути робота самих бойовиків-сепаратистів, які вже не раз обстрілювали одні частини міста з інших, щоб списати це на українських силовиків і розпалити ненависть до них.

Інше, «майже офіційне», за його словами, пояснення дає журналіст Дмитро Гнап, який нині перебуває у Слов’янську. Як написав він у фейсбуці, артилеристи пояснили йому, що стріляли стандартними запальними мінометними мінами. Село Семенівка, що зазнало обстрілу, останнім часом стало одним із важливих опорних пунктів сепаратистів Слов’янська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG