Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 13 червня. ЗМІ Росії: Дітей зі Сніжного не викрадали


Російські ЗМІ повідомляють, що дітей-сиріт зі Сніжного Донецької області ніхто не викрадав. За їхньою інформацією, вони навіть не покидали Донеччину. Тим часом інтернет-видання LifeNews заявляє, що під час операції в Маріуполі на Донеччині (йдеться про звільнення міста від бойовиків) міг керувати діями силовиків іноземець. Що ж відбувалося насправді?

Дітей-сиріт зі Сніжного, які прямували до Дніпропетровської області на відпочинок, ніхто не викрадав. Про це йдеться у повідомленні російського державного інформаційного агентства «РИА Новости». Цю інформацію поширили зокрема такі російські газети як «Московский комсомолец» і «Аргументы и факты».

За словами неназваного співробітника ГУ МВС України у Донецькій області, якого «РИА Новости» назвали своїм «джерелом», бойовики угруповання «Донецька народна республіка», яку в Україні офіційно визнано терористичною організацією, не пустили автобус перетнути кордон, тому діти, за інформацією російських ЗМІ, повернулися назад до Сніжне. «Ніхто їх не викрадав. Вони живі, здорові. А далі, куди їх відправлять, – не знаю», – цитує свого співрозмовника агентство.

Але, за офіційними даними МЗС України, 28 людей, серед них 25 дітей-сиріт і троє вихователів дитячих будинків були викрадені озброєними представниками угруповання «ДНР».

За інформацією української сторони, дев’ятьох дітей вдалося звільнити, але 15 були перевезені бойовиками через кордон до Росією і, за наявними даними, вони перебувають у місті Донецьк Ростовської області. Про це повідомив директор департаменту Консульської служби МЗС України Андрій Сибіга в ефірі «5-го каналу».

«Вони, за інформацією нашого генерального консула в Ростові-на-Дону перебувають в місті Донецьк Ростовської області. Наш генеральний консул на місті провів розмову з двома опікунами-виховательками і також мав змогу побачити дітей, які зараз розміщені в одному з пансіонатів», – сказав він.

Іноземні найманці в Маріуполі

П’ятничну операцію в Маріуполі могли координували іноземці. Про це заявляє російський інтернет-портал LifeNews.

«Атаку на Маріуполь, можливо, координують іноземні найманці. Сьогодні в мережі з’явилося відео, на якому київськими бойовиками із тризубами на рукаві керує людина, яка говорить гарною англійською мовою», – розповідає ведучий.

Він наголошує, що іноземець віддає накази, куди стріляти і як себе поводити.

На відео чутно, як військові між собою перемовляються англійською та російською мовами, вирішують «по вікнам першого поверху не стріляти».

Коли іноземець, Майк, як до нього звертаються, потрапляє в кадр, видно, що за його спиною висить фото- чи відео-штатив. На його формі також немає тризуба, про що йдеться у сюжеті LifeNews. Як повідомляє український сайт «Корреспондент», нашивка зовні схожа на шеврон американського тренувального центру Форт Рукер.

Щоправда цього разу ведучий LifeNews додав, що підтвердити правдивість відео вони поки що не можуть.

За словами ж радника Міністра внутрішніх справ України Станіслава Речинського, це відео – фейк, який спрямований на російського глядача.

«Зрозуміло, що у нас, в Нацгвардії і в батальйоні «Азов» іноземців немає. Іноземних журналістів теж, під час цієї операції їх не було», – сказав він.

Станіслав Речинський додав, що це вже не перший фейк, і вони, за його словами, з’являються «двічі на тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG