Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмени України і Росії вимагають від сепаратистів негайно звільнити заручників


Пошкоджений будинок внаслідок боїв у Слов'янську, 9 червня 2014 року
Пошкоджений будинок внаслідок боїв у Слов'янську, 9 червня 2014 року
Українські та російські правозахисники разом із омбудсменами з прав людини обох держав формують спільну правозахисну місію. Такої домовленості досягли в Харкові у п’ятницю під час робочої зустрічі правозахисних організацій України та Росії за участю омбудсменів з прав людини Валерії Лутковської та Елли Памфілової. Головною метою місії правозахисники вбачають пошук шляхів термінового звільнення усіх заручників, яких утримують представники так званих Луганської та Донецької «народних республік», які в Україні визнані терористичними організаціями. Валерія Лутковська та її російська колега Елла Памфілова обіцяють сприяти роботі міжнародної правозахисної місії.

Діалог між двома омбудсменами з прав людини, українським – Валерією Лутковською та російським – Еллою Памфіловою, ініціювали правозахисні та громадські організації двох держав, серед них Харківська правозахисна група і Російський правозахисний центр «Меморіал».

Експерти правозахисних інституцій обох держав наголошують, коли йдеться про збройне протистояння і про порятунок мирного населення, яке опинилося в зоні конфлікту на Луганщині та Донеччині, то правозахисники не можуть стояти осторонь, і тут для їхньої діяльності не може бути кордонів.

За словами голови Московського правозахисного центру «Меморіал» Олександра Черкасова, після дискусії був ухвалений меморандум про створення міжнародної правозахисної місії. Завдання номер один для всіх учасників місії – це домагатися звільнення заручників і забезпечення виходу мирного населення в безпечні зони.

«Ми звернулися до обох сторін збройного конфлікту з тим, щоб вони не перешкоджали виходу людей, які бажають залишити зону бойових дій. Наголошую, до обох сторін конфлікту», – заявив Олександр Черкасов.

Також правозахисник и закликають всі сторони конфлікту негайно звільнити цивільних громадян, які незаконно утримуються й котрі не брали участь у збройному протистоянні. Багато з них зазнають катувань та жорстокого поводження, точна їхня кількість невідома. Правозахисники домовилися з омбудсменами України та Росії Валерією Лутковською та Еллою Памфіловою про те, що вони оперативно реагуватимуть із найрізноманітніших проблем.

Зокрема Валерію Лутковську хвилює питання медичного забезпечення людей, що перебувають на території, де ведеться АТО, а там є проблеми з інсуліном у діабетиків.
Ніяких фільтраційних таборів для переселенців з Донбасу не буде – Лутковська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Ще Валерія Лутковська повідомила, що береться за вирішення проблеми евакуації інвалідів, зокрема людей, що пересуваються за допомогою спеціальних візочків.

У свою чергу Елла Памфілова повідомила журналістам, що з України до Росії постійно прибувають біженці, але кількість прибулих вона назвати не береться, бо не всі реєструються в державній міграційній службі, багато хто поселяється у родичів. Проте їхні соціальні гарантії для Елли Памфілової теж головний біль. Російський омбудсмен запевняє, що у розмові з президентом Володимиром Путіним просила про ухвалення спеціальної програми для українських біженців, де б йшлося про забезпечення їхніх соціальних, правових, медичних та освітніх прав.

«Я з цією проблемою була у президента Путіна, говорила про те, що потрібна негайна державна спеціальна програма де б були враховані всі ці фактори. Ця програма потрібна для того, щоб ми могли поділити людей за категоріями. Є люди, які повинні жити в таборах тимчасового утримування, які просто хочуть пережити цей тяжкий час і вони повернуться назад у свої домівки, таких багато. Є люди які хочуть отримати той чи інший спеціальний статус. Для тих, хто залишиться, їм потрібно забезпечити працевлаштування, навчання і так далі. Тут цілий комплекс проблем», – заявила російський омбудсмен Елла Памфілова.

Луьковська очікує на реакцію прокуратури Росії щодо дітей зі Сніжного

Під час зустрічі омбудсменів також йшлося і про дітей. Півтори доби знадобилося омбудсменам та іншим високопосадовцям України та Росії, щоб викрадені діти-сироти були повернені додому. Валерія Лутковська заявила, що хоче побачити реакцію Генеральної прокуратури Росії щодо тих чиновників, які на кордоні дозволили проїзд дітей без відповідних дозволів.

«Я вважаю, що у випадку, якщо йдеться про загрозу життя дітей у рамках збройного конфлікту на сході країни, то діти мають бути вивезені на безпечну територію України. Що стосується дітей зі Сніжного, тут було порушено кілька міжнародних угод, які стосуються захисту прав дитини», – наголосила Лутковська.

Гуманітарні коридори

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко розповів Радіо Свобода, що так вже сталося, що українським правозахисникам тепер стає в нагоді досвід російських колег, бо вони пройшли тяжкі етапи звільнення заручників у гарячих точках і створення зелених гуманітарних коридорів в Чечні, Абхазії чи Південній Осетії.

Російський правозахисник Олександр Черкасов, говорячи про рятувальні коридори, наголосив, що тут мають співпрацювати не лише правоохоронці, військові, МНСники – це набагато глобальніша справа, ніж може здатися.

«Розумієте, поняття коридор – його недостатньо. Йдеться про різні моменти. Про сповіщення людей, що зараз можна виїхати, про допомогу людям дістатися до автобусів, які вивезуть людей, про те, що ці автобуси мають проїхати усі наявні блокпости з обох боків. У нас, як ви знаєте у війну в Чечні, бувало, що не пропускали автобуси саме бойовики, не тільки федеральні війська, зрештою Є проблема маршрутів коридорів, куди саме вивезуть людей. Це складно вирішити тільки одному відомству і навіть одній країні. Тому потрібні люди, що мають довіру з обох боків. Буває, що миротворцями виступають далеко неочікувані люди. У нас був приклад, коли на Кавказі багато років допомагав православний священик, він загинув 2001 року – йому довіряли», – ділиться досвідом Черкасов.

Лутковська: фільтраційні табори – це вигадка

А Валерія Лутковська відповіла на запитання російської преси про фільтраційні табори, які нібито хочуть відкрити в Україні. «Ніяка фільтрація громадян, які будуть проходити через рятувальні коридори, не передбачається взагалі. Про фільтраційні табори не йдеться. Я наголошую: не йдеться. Просто, щоб чітко було передано тим, хто дивиться ваш канал: йдеться про те, щоб максимально врятувати тих мирних жителів, які хочуть переїхати з території, на якій зараз, на жаль, відбувається військовий конфлікт, на безпечну територію в інших регіонах України», – спростувала чергову качку російських тележурналістів український омбудсмен.

Зустріч омбудсменів, правозахисної місії з журналістами повсякчас супроводжувалася криками з боку людей, що називалися правозахисниками, рятувальниками дітей зі Слов’янська. Вони звинувачували українського омбудсмена в заангажованості, а журналістів звинувачували, як ведеться, у викривленні інформації, що стосується внутрішніх переселенців.
Представник місії ООН: найгарячіша проблема переселенців – їхнє майбутнє
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG