Доступність посилання

ТОП новини

Україні треба переоблаштувати Донбас (огляд преси)


Україна – це дошка, що тріщить, на якій Москва й Вашингтон проводять раунд армрестлінгу, стверджує «Дзеркало тижня». Редактор тижневика Юлія Мостова переконана, що Путін хотів цієї сутички і шукав для неї привід. Обама був не проти, але виявився ще не готовим. Майдан став передчасним пострілом зі стартового пістолета, що запустив протистояння світів. Росія, де рішення ухвалюються максимально оперативно, бо шлях від ідеї до наказу проходить в одній голові, виявилася найбільш ефективною, з погляду використання ситуації. Америка, через наявність процедур, які не є формальністю, а також через неготовність до прямого зіткнення з Москвою, відстала. А про неповоротку Європу, редактор пише як про публіку на цьому матчі. Причому зацікавлену у відсутності переможця. А Україна тим часом скрипить, кришиться, обвалюється шматками. Новообраний президент вирішив розпочати переговори з Путіним. І не тільки тому, що цього хотів у першу чергу Євросоюз. А й тому, що для Порошенка переговори – це природне середовище проживання. Про те, що може запропонувати Порошенко Путіну і чи зможе це примирити країни, йдеться в статті «Купецьке слово. Президентська справа».

Навіть виключно з географічних причин Україна та Росія приречені на подальше співіснування. Безхмарним воно не буде, але, нехай не відразу, нехай не за один місяць або навіть рік, формат мінімально взаємоприйнятних відносин буде знайдений. Однак, як зауважує тижневик «Коментарі», задля припинення кровопролиття кожній зі сторін доведеться піти хоча б на мінімальні поступки. Це вимагає політичної сміливості і від українського, і від російського керівництва. Тижневик розмірковує – якою мірою можлива поступова нормалізація відносин між країнами? Який коридор можливостей для початку діалогу та спроб знайти вихід зі сформованого глухого кута? Які зустрічні кроки могли б вжити для цього Росія та Україна? Про це йдеться в статті «Тактика дрібних кроків».

У разі реалізації анонсованого Петром Порошенком «плану вмиротворення» Донбасу потрібно змінити його адміністративні межі, пише «Український тиждень». Адже події останніх місяців на Донбасі засвідчили штучність адміністративного поділу, впровадженого ще за сталінських часів. Залишити райони, цілком лояльні до Києва, у складі фактично непідконтрольного Донбасу – означає передати їх сепаратистам. На цьому наголошується в статті «Як переоблаштувати Донбас».

Порошенку треба знайти людину, яка зможе об’єднати й координувати діяльність силовиків. Бо в країні зараз прикордонники окремо, Міністерство оборони – окремо, МВС – окремо. Ця людина, як наголошує експерт тижневика «Країна», має бути дуже авторитетною, щоб її всі чули. Якщо Порошенко вирішить проблему АТО протягом кількох місяців – із ним рахуватимуться у світі та в Росії, він матиме високий рейтинг в Україні. Для цього потрібно професійно планувати всі без винятку військові дії.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG