Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія підтверджує газову зустріч Україна – Росія – ЄС у Києві


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Європейський комісар із енергетичних питань Ґюнтер Еттінґер їде до Києва, де в суботу візьме участь у зустрічі Україна – Росія - ЄС для вирішення спірних газових питань, інформує агентство УНІАН із Брюсселя.

За повідомленням, єврокомісар увечері зустрінеться з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, міністром палива та енергетики Юрієм Проданом, керівником НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим та головою правління російського «Газпрому» Олексієм Міллером.

Мета – продовжити обговорення питань, пов’язаних з поставками газу з Росії в Україну, щоб знайти рішення, яке забезпечить стабільність газопостачання, заявили в Єврокомісії.

У суботу вранці речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявляв, що нині «готується нова зустріч у Києві, яка відбудеться в іншому форматі, відмінному від попередніх консультацій». Але в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс» він наголосив, що позиція російської сторони щодо газових питань залишається незмінною.

«Російська позиція на переговорах із Україною щодо газу залишається гранично чіткою і послідовною. Ми готові шукати компроміси, але тиснути на нас марно! Наші підходи до вирішення накопичених проблем вже не раз оголошено», – сказав він.

Кілька попередніх кіл українсько-російських газових переговорів за посередництва Європейського союзу ні до чого не довели. Україна, зокрема, відхилила російську пропозицію надати скидку в ціні на газ, заявивши, що такий підхід політичний, а не ринковий. Україна, яка значно заборгувала за російський газ, іще з часів попередньої влади, заявляє, що оплатить борги, як тільки буде визначена ринкова чи принаймні тимчасова ціна на цей газ. За словами Києва, після того, яка Росія останнім часом скасувала дві знижки в ціні на газ, ця ціна не відповідає реаліям ринку й є надто високою. Москва погрожує запровадити для України передоплату за газ уже з понеділка. Київ каже, що подасть суперечку на розгляд Стокгольмського арбітражу, а тим часом готується до можливого припинення постачань російського газу.
XS
SM
MD
LG