Доступність посилання

ТОП новини

Делегація України поїде на переговори про закупівлю газу в Європі – Коболєв


Андрій Коболєв
Андрій Коболєв
Українська делегація завтра ввечері відбуде до Європи на переговори щодо постачань газу від європейських компаній, повідомив голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.

«Україні наразі пропонують дешевий газ, дешевше, ніж навіть 350, 320 доларів (за тисячу кубометрів – ред.). Це європейські компанії, які мають ресурс газу і готові його поставити в Україну. Зараз, мабуть, час це робити», – цитує його слова прес-служба уряду.

Голова НАК зауважив, що наразі «Нафтогаз» уже працює з двома компаніями – німецькою RWE і французькою Gaz de France, проте є «пропозиції і від інших, схожих за розміром, прозорістю і значенням компаній».

«Якщо німецька компанія може купувати газ по 300 доларів, можливо, є сенс, щоб купувала німецька компанія, зберігала у сховищах України. Навіщо «Нафтогазу» купувати газ навіть по 385 доларів, якщо інші його купують набагато дешевше?», – сказав Коболєв.

Керівник «Нафтогазу» також наголосив на необхідності перегляду обґрунтованості тарифу за транзит газу.

«Там є декілька важливих компонентів, окрім самого тарифу, дуже важливим компонентом є принцип «транзитуй або плати», так само як з придбанням газу, – наголосив Анрій Коболєв. – Тому, окрім зміни самого рівня тарифу, дуже важливо впровадження правильної структури тарифу, яка буде дозволяти «Укртрансгазу» отримувати левову частку доходу незалежно від того, який обсяг газу йде через Україну. Це є нормальним європейським принципом, про це ми вже піднімали питання з «Газпромом» неодноразово, сподіваюсь, цього разу це питання також буде врегульоване».

Тристоронні газові переговори України, Росії та Єврокомісії не принесли результату. «Газпром» оголосив, що від 16 червня запроваджує режим передоплати за газ для України. Москва вимагає погасити заборгованість за блакитне паливо, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні. Представники українського «Нафтогазу» готові зустрітися з «Газпромом» у міжнародному арбітражному суді – сторони вже подані відповідні позови.
XS
SM
MD
LG