Доступність посилання

ТОП новини

Новий виток «газової війни» між Росією і Україною


Голова «Газпрому» Олексій Міллер під час прес-конференції в Москві, 16 червня 2014 року
Голова «Газпрому» Олексій Міллер під час прес-конференції в Москві, 16 червня 2014 року
Москва – У понеділок зранку російський «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на передоплату поставок газу. Керівник російського монополіста Олексій Міллер після провалу тривалих тристоронніх переговорів заявив, що Україна зможе отримати російський газ за передоплатою тільки після сплати боргу в розмірі майже двох мільярдів доларів.

Керівник «Газпрому» Олексій Міллер ще 12 червня сказав, що російська компанія більше не буде переносити термін переведення України на передоплату за газ. У понеділок, 16 червня, російський газовий монополіст виконав цю погрозу. Міллер фактично звинуватив українську сторону в тому, що, за його словами, саме через її позицію переговори закінчилися нічим.

«У перебігу всіх переговорів з самого початку відбувалася підміна предмета переговорів. Проблемним питанням є хронічна заборгованість НАК «Нафтогаз України» за постачання газу», – сказав Міллер.

16.06.2014
«Нафтогаз» і «Газпром» подали позови у Стокгольмський суд. Хто виграє?

Також «Газпрому» загрожують санкції (10-15 мільярдів доларів) за антиконкурентну поведінку на ринках Європи – Гончар далі

Газову суперечку між Росією та Україною тепер має розв’язувати Стокгольмський арбітраж. Позови подали обидві сторони. НАК «Нафтогаз України» подав позов на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який звернувся до Стокгольмського суду першим.

«Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році. Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».
«Газпром» перевів Україну на режим передоплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Старший аналітик інвестиційної компанії «Церіх кепітал менеджмент» Олег Душин вважає, що розгляд нинішньої газової суперечки у Стокгольмському арбітражному суді є найбільш ймовірним виходом зі ситуації.

«Ситуація по газу є багато в чому політичною. За інших умов «Газпром» і «Нафтогаз» напевно знайшли б спільну мову. Оскільки продаж газу вигідний для Росії і, відповідно, покупка газу за певною ціною також вигідна для України. Тому сторони продовжують брязкати зброєю і шукати правду в європейських судах», – сказав Радіо Свобода Олег Душин.

Ціна питання

Заступник декана факультету світової економіки та світової політики Вищої школи економіки Андрій Суздальцев вважає, що Україні буде складно довести свою правоту в Стокгольмському арбітражі, оскільки ціни на газ прописані в чинному контракті. До того ж на розвиток політичної ситуації між двома країнами Суздальцев дивиться песимістично.

«Політично вона не буде вирішуватися. Тому що політичного діалогу з Україною зараз немає. В економічному плані, потрібно враховувати те, що до сьогоднішнього моменту поставки йшли в Україну, згідно з угодами від 2009 року. Контракт цей є і жодна зі сторін його не денонсувала. Арбітраж розглядатиме претензію України на підставі цього контракту. І природно там прописані божевільні, на думку України, ціни, узгоджені із загальним ринком Європи», – зауважив Суздальцев.

Газ і Донбас

За словами Олега Душина газовий борг України буде на балансі «Газпрому». Крім того газового монополіста чекають й інші витрати, в тому числі пов’язані з контролем над тим, чи відбирає Україна паливо, призначене для Європи. Що ж до України, то аналітик пов’язує економічну ситуацію в країні з політичною.

«Справа в тому, що тут ситуація в основному впирається тепер в Донбас. Це та складова, яка є в деякій мірі тепер автономною. І тут ми повинні розраховувати, все-таки, що Порошенку вдасться вступити в переговори з донбаськими силами», – зауважив Душин.

На думку експертів, Російський фондовий ринок вірить в успішне вирішення ситуації, спираючись на досвід попередніх російсько-українських газових воєн. Відзначаючи, що нинішня відбувається на складному політичному тлі. Проте, за словами експертів, враховуючи, що зараз літо, в України є час на вирішення проблеми газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG