Доступність посилання

ТОП новини

Кремль тримає курс на знищення України, а Захід цього не розуміє? (Світова преса)


Впливова німецька Suddeutsche Zeitung вказує на проблематичність визначення справжньої суті нинішньої політики авторитарної Росії. Але, на думку оглядача газети Юліана Ґанса, все ж для визначення цілей Путіна є два дуже надійних індикатори: державне телебачення Кремля і «Газпром». І обоє, як пише німецька газета, нічого не роблять без схвалення Путіна; і обоє докладають всіх зусиль з самого початку української кризи, щоб конфлікт в Україні загострювався та ця держава слабнула. Оглядач Suddeutsche Zeitung також критикує західних лідерів, які, на його думку, ведуться на хитрощі Путіна, його уникнення конкретної згоди та утримування собі досить широкого поля для маневрів щодо України. Як лише Путін скаже щось на кшталт роззброєння угруповань на українських теренах, але в Кремлі мають на увазі лише бійців Майдану, так вдячний Захід тут же «хапається за цю соломинку», щоб лише не бути зобов’язаним вдаватися до непопулярних кроків з покарання Кремля, наголошує Юліан Ґанс. Автор також зауважує, що сподівання Заходу на наслідки зустрічі з Путіним в Нормандії і можливе просування по шляху примирення, з обранням в Україні нового президента Петра Порошенка, тануть. А проросійські сепаратисти тим часом вже захоплюють найбільш важливі для функціонування держави пункти в Донецьку і Луганську, констатує німецьке видання.

Американська The New York Times також вказує на продовження хитрих маневрів Москви з відключенням постачання газу в Україну, коли Кремль попереджає, що це може, мовляв, погіршити постачання до ЄС, хоча сам домагається подальшого погіршення ситуації в Україні. Газета також цитує українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, котрий попереджає Захід, що «справа не в газі» і наголошує при цьому: «Це – загальний план руйнування України». Хоча деякі західні експерти заспокоюють, що, мовляв, ні Україна, ні Росія не хочуть переривати постачання газу до Європи.

Австрійська Der Standard цитує міністра економіки Австрії Рейнгольда Міттерленера, котрий вважає кризу в Іраку та в Україні серйозними загрозами для енергопостачання ЄС, але заспокоює, що в Європі, мовляв, запаслися газом, як мінімум, до лютого 2015 року. Він також каже тут, що Європі доведеться в кінцевому підсумку оплатити газові рахунки України перед Росією, але Європа, на його думку, повинна також втрутитися та обов’язково врегулювати політичну кризу довкола України.

Польська Rzeczpospolita попереджає, що «росіяни їдуть», їдуть в Україну, коли Кремль посилює постачання до гарячих регіонів на сході, Донецька і Луганська, жене сюди для проросійських сепаратистів не лише підмогу в людях, а шле туди все більше важких озброєнь, танків та ракетної артилерії. Газета з Варшави пише, з посиланнями на експертів, що чисельність озброєних сепаратистів на сході України сягає вже 15-20 тисяч та що більшість з них – це росіяни. Експерти також кажуть, що з Росії в Україну вже в’їхало не менше ніж 12 танків та кілька ракетних установок типу «Катюша». У той же час Росія тримає поблизу кордону з Україною до 40 тисяч вояків: 22 тисячі в Криму, 16 тисяч біля сухопутних кордонів з Україною та понад 3 тисячі в Придністров’ї. Видання з Варшави також попереджає, що українська армія потерпає від браку військової амуніції, грошей, координації дій. Коли Україна контролює на сході лише до 250 кілометрів державного кордону, з загальної протяжності його тут у понад 700 кілометрів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG