Доступність посилання

ТОП новини

Бої з ісламістами в Іраку непокоять світ


Затримання людини, підозрюваної в належності до Аль-Каїди, Кіркук (Ірак), 16 червня 2014 року
Затримання людини, підозрюваної в належності до Аль-Каїди, Кіркук (Ірак), 16 червня 2014 року
В Іраку тривають бої між урядовими військами і радикальними ісламістами, які захоплюють усе нові міста й села. В ООН закликають уряд Іраку до діалогу. США направили до Багдада війська для захисту свого посольства і готові навіть до співпраці з сусіднім Іраном, щоб протистояти загрозі поширення ісламського екстремізму.

Десятки людей загинули в боях за місто Баакуба, що за 60 кілометрів на північ від Багдада, повідомляють армія і поліція Іраку. Бойовики-ісламісти захопили були частину міста, але, як заявляють силовики, сьогодні вони вибили нападників.

Баакуба – центр особливо нестабільного регіону, провінції Діяла. В ній живуть представники різних етносів і релігійних течій, нерідко ворожі одне до одного, і ця провінція протягом окупації США у 2003–11 роках ставала полем безлічі актів насильства.

Також сьогодні тривають бої за місто Таль-Афар, це вже більш як за 420 кілометрів на північний захід від столиці. Його по частинах контролюють урядові сили і бійці сунітського угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії», яке відверто заявляє про зв’язок із терористичною мережею «Аль-Каїда». Попередніми днями це угруповання захопило ще низку міст і сіл на північному заході Іраку, зокрема, і друге найбільше місто країни Мосул.
Зображення завантажене на ісламістський сайт 8 січня 2014 року, на якому зображений Шакір Вахіб (ліворуч), також відомий як Абу Вахіб, лідер угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії
Зображення завантажене на ісламістський сайт 8 січня 2014 року, на якому зображений Шакір Вахіб (ліворуч), також відомий як Абу Вахіб, лідер угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії


США занепокоєні наступом ісламістів в Іраку

Наступ ісламістських радикалів становить небезпеку не тільки для Іраку, а й для всього регіону. Сполучені Штати Америки, союзник іракського уряду, не виключають можливості втрутитися – щоправда, цього разу тільки повітряними ударами, заявив державний секретар Джон Керрі. «Вони, такі удари, – не вся відповідь, але можуть бути однією з можливостей. Це важливо, щоб мати змогу зупинити хвилю наступу, зупинити людей, які відкрито їздять машинами, автоколонами і тероризують людей», – сказав він.

Крім того, у США заговорили про можливість співпраці в боротьбі з наступом екстремістів і з Іраном, що його Вашингтон досі офіційно називає державою-спонсором тероризму. При цьому не йдеться ні про яку військову співпрацю, кажуть у Вашингтоні. «Ми відкриті до переговорів із Іраном про ситуацію в Іраку, так само як ми ведемо переговори з усіма державами-сусідами Іраку», – заявила речниця Державного департаменту Джен Сакі.

США також посилили охорону свого посольства в Багдаді – туди перекинули 275 військовиків. Президент Барак Обама, скориставшись зі своїх повноважень посилати війська за кордон на обмежений термін, повідомив про це Конгрес.
Американське посольство в Багдаді, 2011 рік
Американське посольство в Багдаді, 2011 рік

Уряд Іраку звинувачують у порушенні прав сунітів

Тим часом генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав сьогодні прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі до діалогу, щоб зупинити насильство. За його словами, уряди, які нехтують правами людини, створюють «розплідники для екстремізму й тероризму».

Суніти є меншістю в Іраку і скаржаться на переслідування з боку влади – уряд Іраку представляють переважно шиїти. Прем’єр Нурі аль-Малікі, теж шиїт, натомість звинувачує тепер Саудівську Аравію в наданні «фінансової й моральної підтримки» сунітському угрупованню «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії». Днями Саудівська Аравія, де дотримуються консервативного різновиду сунізму, й Катар звинуватили в насильстві в Іраку саме «сектантську політику» іракського уряду проти сунітської меншини.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG