Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно посилити охорону потенційно небезпечних об’єктів – генерал Квашук


Головна версія вибуху на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» – терористичний акт. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив генерал Міністерства з надзвичайних ситуацій Василь Квашук. Разом з тим, за його словами, наразі розглядаються й інші версії. На місці події працюють слідчі.

– Чи ліквідовано вже пожежу і наскільки серйозні пошкодження?

– Упродовж двох годин рятувальні пожежні підрозділи повністю ліквідували пожежу. Наслідки досить серйозні. Для того, щоб відновити пошкоджену ділянку, потребується певний час.
На газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» стався вибух – МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

– В «Укртрансгазі» заявили, що це не вплине на транзит газу до Європи. Чи це справді так?

– Після вибуху були вжиті оперативні заходи. На відстані п’ятдесяти кілометрів труби від місця вибуху була перекрита засувка. Газ частково згорів, частково його було випущено з труби. Газ, який йде в Ужгород був перенаправлений по резервній гілці для споживачів у Європі.

– Чи відомо вже, що все таки могло спричинити вибух?
Основна версія – це є терористичний акт

– Є різні версії. Спеціальна слідча комісія працює зараз безпосередньо на місці вибуху. Це може бути зношення самого газопроводу і внаслідок витоку газу могло статися розгерметизація і вибух. Але у це складно повірити, хоча ця версія не виключається. Основна версія – це є терористичний акт. Ділянка газопроводу проходить безпосередньо серед поля, немає лінії електропередач, які могли б викликати іскру і сприяти вибухові. А також газопровід проходить на глибині два метри під землею, тож складно сказати, яким чином міг трапитися вибух.

– Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив про те, що НАК посилить заходи безпеки на всіх об’єктах української ГТС після цього вибуху. Наскільки українська газотранспортна система є захищеною від можливих диверсій?

– В «Укртрансгазі» є своя охоронна служба, яка займається охороною газопроводу. Але оскільки територією України зі сходу на захід проходить три гілки газопроводів різного діаметру, які подають газ до України і Європи, то їхня загальна протяжність становить понад 2,5 тисяч кілометрів. Звісно, поставити на кожні 500 метрів по охоронцю, який би постійно чергував, то це потрібно було б 500 тисяч чоловік. Це у п’ятеро перевищує чисельність нашої армії. Але є рухомі групи, які здійснюють обстеження. Є повітряні судна, вертольоти, які закріплені за певними ділянками газопроводів, що також здійснюють спостереження і проводять охоронні заходи. Але, як бачите, це вже не перший випадок. Подібні випадки мали місце і в Богородчанах на Івано-Франківщині, де також були спроби підриву газопроводів.

– Чи можна зараз говорити, що українська ГТС зараз є вразливим об’єктом?
На території України потенційно небезпечних об’єктів достатньо. Вони всі потребують прискіпливої уваги

– На території України потенційно небезпечних об’єктів достатньо. Вони всі потребують прискіпливої уваги, охорони, підвищення заходів безпеки, щоб не допустити подібних випадків, терористичних актів. Вважаю, що цей випадок є винятком. Потрібно вжити підсилюючих заходів безпеки для недопущення подібних випадків на всіх об’єктах, не тільки газопроводах.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG