Доступність посилання

ТОП новини

Росія запроваджує для мігрантів тести з історії


Під час оформлення документів у Єдиному міграційному центрі в Красногорську
Під час оформлення документів у Єдиному міграційному центрі в Красногорську
Якщо забажаєте працювати в Росії, але не знаєте, коли Петро Перший заснував Санкт-Петербург, вам доведеться сісти за книжки або, принаймні, проштудіювати «Вікіпедію». Охочі отримати дозвіл на роботу в цій країні будуть змушені пройти тести з російської історії й цивільного права. Такі правила набувають чинності від початку наступного року. В Росії вже діє норма, за якою треба складати обов'язковий тест із російської мови для іноземних робітників.

Російські чиновники назвали цей закон, підписаний президентом Володимиром Путіним, спробою узаконити і покращити інтеграцію робітників-мігрантів. Більшість із них приїжджають із колишніх центрально-азійських республік Радянського Союзу і працюють нелегально у тіньовій економіці.

Дмитро Вяткін, депутат Держдуми від правлячої партії «Единая Россия», говорить, що знання російського суспільствознавства й історії також дозволить мігрантам «знати свої права» і захистити себе від експлуатації. Таку вимогу, за його словами, «не слід розглядати як дискримінацію. Фактично, це захищає права і російських громадян, і мігрантів».
Знання російської мови, принаймні, допоможе мігрантам захищати свої права
Абдулло Давлатов
Абдулло Давлатов, голова «Союзу таджиків в Росії», сказав, що розуміє користь від знання іммігрантами російської мови. «Коли іноземці приїжджають сюди на роботу, вони повинні говорити російською мовою. Існує досить високий рівень невдоволення серед росіян з приводу мігрантів. Знання російської мови, принаймні, допоможе мігрантам захищати свої права», – пояснив він.

Деякі мігранти вже дають хабарі у розмірі до 300 доларів

Однак з іншого боку, вимоги про складання додаткових тестів відчинять ще одні двері для корупції. Давлатов каже, що деякі мігранти вже дають хабарі у розмірі до 300 доларів, щоб купити сертифікати про володіння російською мовою.

Директор Центру міграційних досліджень, керівник Лабораторії аналізу та прогнозування міграції Жанна Зайончковская вважає, що влада повинна знайти більш ефективні методи пояснення мігрантам їх прав.

«З приводу законодавства, потрібно якесь просвітництво, тому що зараз як би від особи до особи – одна людина в іншої запитує: як, що робити. Я не думаю, що правове тестування мігрантів сильно підвищить ефект таких заходів», – розповіла Зайончковская.

Іспити з історії та основ законодавства, а також тести на знання російської мови, в першу чергу, стосуються мігрантів із Центральної Азії, а також інших іноземців, що працюють в Росії, в тому числі, громадян Західних країн. За новим законодавством, від іспитів звільнять тільки висококваліфікованих фахівців, студентів та випускників офіційно зареєстрованих російських університетів.

Ті, хто успішно проходять іспити, отримують сертифікат, який діє п'ять років. Він коштує 90 доларів і може бути використаний для дозволу на роботу.

За підрахунками Федеральної міграційної служби Росії, торік до цієї країни в'їхали на роботу понад 12 мільйонів іноземців. Але, за офіційною статистикою, в першій половині минулого року лише близько 18 тисяч трудових мігрантів отримали сертифікати про володіння російською мовою.

Матеріал підготували Фаранджіс Наджібула, Умід Бобоматов та Анна Шаманська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG