Доступність посилання

ТОП новини

Експертиза причин вибуху на газогоні може тривати кілька днів – експерт


Василь Квашук, генерал, заступник глави МНС
Василь Квашук, генерал, заступник глави МНС
Вибух на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» міг бути терористичним актом. Про це Радіо Свобода заявив заступник глави МНС, голова комісії з реорганізації відомства, генерал Василь Квашук.

За його словами, у попередні роки на газогонах, що проходять територією України, траплялися інциденти з витоком палива, спричинені розгерметизацією. Але випадок на «Уренгой-Помари-Ужгород» відрізняється від попередніх.

«Газогін проходить тут під землею завглибшки до двох метрів і якби стався витік, то через тріщини в ґрунті він мав би вийти назовні з ризиком вибухнути саме там, без настільки суттєвого пошкодження труби. Але в даному разі підрив був такої сили, що знищив понад 10 метрів труби і вона відлетіла на 200 метрів. Цей вибух стався поблизу лісопосадки – можливим терористам було зручно підійти і закласти вибухівку», – зауважив Василь Квашук.

«У цьому районі немає лінії електропередач, тут відсутній проїзд транспорту, який міг би стати зовнішнім джерелом виникнення вогню», – зазначив Василь Квашук.

На його думку, якщо це справді було терактом, на місці інциденту мали залишитися сліди вибухової речовини тротилу. Так це чи ні, має визначити експертиза, яка триватиме кілька днів.

17 червня стався вибух на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» у Лохвицькому районі Полтавщини. Міліція серед версій інциденту розглядає теракт. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсеній Аваков.

Як зауважив прем’єр Арсеній Яценюк: «Ми прогнозували ще кілька тижнів тому, що будуть диверсії з метою підірвати репутацію України як надійного транзитера газу й легітимувати будівництво «Південного потоку».

Тим часом «Газпром» прогнозує подальші аварії в українській газотранспортній системі. Про це заявив заступник голови правління ВАТ «Газпром», член Ради директорів компанії Віталій Маркелов.

«Газотранспортна система створювалася як єдина система. Ми вкладали значні кошти у ремонт та реконструкцію, чого не можна сказати про українську сторону. Труба старіє і відповідно відбуваються розриви. Це не єдина аварія, були і інші. Думаю, що вони ще будуть», – зазначив Маркелов.
XS
SM
MD
LG