Доступність посилання

ТОП новини

Україна перебуває на дні рейтингу бізнес-клімату


Лондон – Британська аналітична установа Economist Intelligence Unit помістила Україну на найгірші позиції у списку країн світу за рівнем сприятливості для підприємництва.

Більшість даних для того рейтингу були зібрані до усунення президента Януковича та уряду Азарова, яких звинувачували у надзвичайній корумпованості.

Новий уряд у Києві обіцяє реформи і окремий наголос робить на покращенні клімату для інвестицій та бізнесу.

У рейтингу сприятливості бізнесу Economist Intelligence Unit Україна за період 2009-13 року опинилася на 77-му місці – одному з останніх у списку понад вісімдесяти країн.

Позитивним можна вважати те, що на наступні чотири роки (2014–2018) аналітики перемістили Україну на п’ять позицій вище, але це і далі нижня частина рейтингу у сусідстві з такими неблагополучними державами як Еквадор, Азербайджан, Бангладеш та Пакистан.

Редактор-економіст Economist Intelligence Unit Дейвід Делтон вважає, що ключових проблем для української економіки зараз принаймні дві.

«Це корупція і це олігархічна система, яка тяжіє над Україною впродовж 15 років. Саме тому українська економіка така слабка, а Україна така бідна у порівнянні, наприклад, з Польщею, яка після розвалу Радянського Союзу починала з подібного рівня», – сказав фахівець в інтерв’ю Радіо Свобода.

Найкращим для бізнесу й інвестицій економісти назвали Сінгапур, а далі йдуть Швейцарія, Гонконг, Канада, Австралія, Швеція та інші розвинені країни Європи, Північної Америки й Східної Азії.

Європа як приклад

Наслідки боргової кризи вплинули на економічний стан країн Євросоюзу, але більшість з них і далі зберігають привабливість для інвестицій завдяки політичній стабільності та відкритості ринків до світової торгівлі.

Найбільшим тягарем для бізнесу в Європі є податки, вищі ніж у будь-якому іншому регіоні світу.

Проте економіст Дейвід Делтон сказав, що саме одна з нових країн ЄС – Польща – може бути найкращим прикладом першочергових завдань для економічного відродження України.

«Візьмемо найочевидніше: така проста справа, як гарантія прав на власність. Наразі не будемо говорити про те, хто що вкрав. Але, навіть якщо визнати «статус кво», то потрібна міцна держава. Треба, щоб поліція отримувала належну платню. Треба, щоб був захист від погроз. Потрібна система судочинства, щоб у ній не сиділи лише друзі президента. Отже, якби можна було почати з того одного, то у наступні 5 років вже можна було б досягти важливого», – вважає Дейвід Делтон.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета проголосив покращення бізнес-клімату в Україні одним з головних завдань уряду. Нещодавно в інтерв’ю «Голосу Америки» у Вашингтоні він знову говорив про це.

«Ми дивимося на перші країни у списку та вчимося багато у них. Я понад три роки мав честь консультувати Малайзію, яка є шостою у такому списку. Мені дуже подобається ідея про реєстрацію. Не дозвіл! Я заборонив використання словосполучення «дозвільна система». Хто держава така, щоб дозволяти? Держава реєструє. І це треба робити в інтернеті і за один день. Якщо ми не запропонуємо подібну систему роботи з бізнесом, то підприємства й інвестиції втікатимуть в інші країни», – застерігає міністр.

Фахівці – економісти визнають, що зараз однією з першочергових завдань України є подолання сепаратистів на Донбасі і наслідків анексії Криму.

Але вказують також на приклад Грузії, яка попри жорстоку війну і втрати змогла запровадити глибокі економічні реформи, зменшити корупцією і разом з Естонією опинитися серед країн, де умови для ведення бізнесу одні з найкращих у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG