Доступність посилання

ТОП новини

Слова «Путін х**ло» – серед найпатріотичніших слоганів світу


Президент Росії Володимир Путін, Москва, 16 червня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін, Москва, 16 червня 2014 року

Дейзі Сінделар

Кожна мова має лайку настільки непристойну, що вона змушує деяких людей червоніти, коли вони її чують. Уявіть собі, щоб сталося, якщо б ця лайка перестала вживатися будівельниками і продавцями на ринках, і стала б популярним гаслом серед жінок і дітей.

Саме це і сталося в Україні. Слово «х**ло» тепер займає місце серед найпатріотичніших слоганів світу, як, наприклад, американський «Yes we can» чи французький «Vive la revolution».

У Харкові під консульством Росії співали пісню про Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00


Слоган «Путін х**ло» тепер з’являється на банерах і графіті. Гасло стало ще більш популярним як енергійна пісня, яку тепер виконують всюди, починаючи з київського майдану Незалежності і закінчуючи Токіо та Каліфорнією.


Фраза мимовільно набрала шаленої популярності після того, як керівник Міністерства закордонних справ України, кар’єрний дипломат Андрій Дещиця визнав, що сам готовий називати президента Росії Володимира Путіна цим словом.

Це сталося 14 червня, коли він намагався заспокоїти розгніваний натовп перед посольством Росії у Києві на знак протесту проти збиття українського військового літака прокремлівськими сепаратистами. Всі 49 осіб на борту загинули.

Дещиця повторив непристойний слоган, намагаючись не публічно переконати протестувальників не штурмувати посольство. Але його розмова була записана на камеру журналістів «Громадське.ТВ».


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (який сам у 2008 році використав не один англійський еквівалент нецензурного слова при переговорах зі своїм колишнім британським колегою Дейвідом Мілібандом) назвав Дещицю «відрізаною скибою» і сказав, що його поведінка нагадує йому висловлювання «не вмієш пити – не пий».

Російська партія ЛДПР (лідер якої Володимир Жириновський нещодавно образив вагітну журналістку і сказав, що її варто зґвалтувати) оголосила, що відправить книжки з етикету Дещиці, щоб він «підвищив рівень свого інтелекту, культури і дипломатичної компетенції».


Чеченський лідер Рамзан Кадиров (який свого часу відібрав мікрофон у коментатора під час футбольного матчу між командою з Грозного «Терек» і казанським «Рубіном» і на весь стадіон оголосив, що суддя «продажний» і «козел») сказав, що Дещиця мав би на колінах вибачитися перед Путіним за свій «хамський вчинок».

Путін, який минулого місяця підписав закон, що забороняє всі нецензурні слова у російських фільмах, на телебаченні, у театральних виставах, а також у засобах масової інформації, досі публічно не відреагував на події.


Сам президент Росії має свою власну історію вживання «сильних» слів. На додаток до його сумновідомої заяви, що чеченських бойовиків треба «мочити в сортирах», він погрожував «підвісити» в минулому президента Грузії Міхеїла Саакашвілі «за яйця».

Однак, жоден з цих виразів, які б шокуючі вони не були, в Росії не порівнювали з тим, що сказав Дещиця. Російські ЗМІ, яким заборонено використовувати нецензурні слова в ефірі чи друку, описують їх як «недипломатичний вираз», «нецензурна лайка», а Дмитро Кисельов назвав їх «брудним матюком».

Деякі кияни вважають, що нецензурним словам не місце у політиці. «Очевидно, що вони роблять щось неправильно, – сказала київська пенсіонерка. – Можливо, Дещицю варто замінити на когось сильнішого і більш освіченого».

Інші ж ставляться до Дещиці більш прихильно. «Він висловив своє обурення і емоції в неробочий час, – сказав чоловік, який стояв біля гасла «Путін – х**ло!» написаному на фасаді російського посольства. – Це не був робочий день. Я розумію його позицію як особистості і як громадянина».

Чи має Дещиця після слів «Путін – х**ло» піти з посади міністра МЗС?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG