Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина може залишатися без водопостачання ще кілька днів


Донецьк – На Донеччині тривають роботи із відновлення водопостачання в область, минув уже восьмий день, як канал Сіверський Донець-Донбас перекрили. Ремонтники достеменно не можуть сказати, скільки часу їм знадобиться для завершення робіт, адже вони працюють фактично під кулями. Донецьк та низка міст уже перейшли на добову подачу води, а от у Слов’янську водопостачання досі немає. При цьому, перекривати канал за технологією можна лише на 14 днів, на стільки ж розраховані і резервні водосховища.

Крига скресла – ремонтні роботи на насосній станції каналу Сіверський Донець-Донбас розпочались, ремонтники уже відновили частину обладнання, за останіми даними від підприємства «Вода Донбасса», що займається ремонтом, уже днями можна буде повертати до роботи насосну станцію та заповнювати канал. Точних термінів на підприємстві назвати не можуть,але ремонт триває. Про те, як «зашивають» насосну станцію після обстрілів розповів виконувач обов'язків гендиректора комунального підприємства «Вода Донбасса» Олег Мокрий.
Періодично чути постріли і ведеться обстріл поблизу місця, де безпосередньо відбуваються ремонтні роботи, звісно ж, я даю команду, щоб люди евакуювались. Якби ми працювали весь світловий день, то 3-4 дні й роботи були б завершені
Олег Мокрий
«На сьогодні насосна станція «1-А» виведена з ладу. Станцію «1-А» можна відновити лише у мирний час ,адже пошкодження суттєві. Роботи ведуться на насосній станції №1. Періодично чути постріли і ведеться обстріл поблизу місця, де безпосередньо відбуваються ремонтні роботи, звісно ж, я даю команду, щоб люди евакуювались. Сказати про те, що ремонтні роботи будуть проведені швидко, я не можу. За великим рахунком, якби ми працювали весь світловий день, то 3-4 дні і роботи були б завершені», – розповідає Мокрий.

Донецьк перейшов на подачу води з водосховища – Родина

Поки що область справляється з проблемою завдяки резервним водосховищам, залишкам води у резервуарах фільтрувальних станцій міст, а також приватним колодязям. У лабораторії обласної СЕС Радіо Свобода розповіли, що такі альтернативні джерела хоч і не відповідають усім стандартам якості води, але не є смертельно небезпечними. Директор лабораторії Роман Родина розповів, що рятує мешканців.
Донецьк перейшов на подачу води з водосховища – Родина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Найбільш складна ситуація у Слов'янську, там централізованої води просто немає. Там є приватний сектор, там є колодязі, є свердловини. У Краматорську фільтрувальня зупинилась, води у місті немає, її возять містом водовозами
Роман Родина
«Найбільш складна ситуація у Слов'янську, там централізованої води просто немає. Там є приватний сектор, там є колодязі, є свердловини. На жаль, така вода не завжди такої якості, як нам би хотілось. Ситуація ускладнюється ще й тим, що після потрапляння снаряду в сусіднє з філіалом нашої лабораторії будівлю, там працювати зараз неможливо. У Краматорську фільтрувальня зупинилась, води у місті немає, її возять містом водовозами, ця вода відповідає нормам. Донецьк перейшов на подачу води з водосховища. Відхилень з якістю та безпекою ми не зафіксували. З години на годину дадуть команду із запуску та наповненню каналу», – повідомляє Родина.

Втім води бракує не лише мешканцям, а й промисловості області. Працівники Макіївського коксохімічного заводу розповіли Радіо Свобода, що через брак водопостачання порушується робота охолоджувальних систем, адже теплообмінники працюють на воді. Такі ж повідомлення надходять і з Авдіївського коксохімічного заводу. Офіційно підтвердити таку інформацію поки не вдалось. Втім, якщо канал Сіверський Донець-Донбас почнуть заповнювати сьогодні, то за кілька днів у регіоні, в першу чергу у Слов'янську та Краматорську відновиться стабільне водопостачання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG