Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії проти України змушує НАТО посилювати обороноздатність


Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссенв Лондоні, 19 червня 2014 року
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссенв Лондоні, 19 червня 2014 року
Лондон – Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен підтвердив, що Росія знову збільшила контингент своїх військ поблизу українського кордону. Заява пролунала у четвер у британській столиці, де керівник альянсу провадив зустрічі, готуючи саміт організації у вересні в Кардіфі.

Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що блок змушений реагувати на нову ситуацію на сході Європи, і одним з ключових питань буде збільшення видатків на оборону у європейських країнах.

Расмуссен визнав, що альянс виявився не готовим до усіх викликів, що постали унаслідок російської агресії проти України, бо упродовж 20 років Москву вважали партнером, а не супротивником.
Ми переглядаємо свої плани оборони, оцінку загроз, організацію взаємодії, процедури раннього попередження

«Ми переглядаємо свої плани оборони, оцінку загроз, організацію взаємодії, процедури раннього попередження, а також плани дій на випадок кризових ситуацій», – заявив генсекретар НАТО, наголосивши також, що обов’язковою темою розмов союзників буде розмова про рівень видатків на оборону.

Расмуссен стверджує, що «дешевої безпеки не буває», а теперішня ситуація, коли європейські країни постійно скорочували свої військові видатки, тривати не може.

Мета членів НАТО – виділяти з бюджету принаймні 2% від ВВП на оборону. Зараз серед європейців такого рівня дотримується лише Естонія.

Назагал дві третини військових видатків НАТО на оборону становлять витрати Сполучених Штатів Америки.

Україна – поза блоком

Українцям, які очікують міжнародної підтримки у боротьбі з російською агресією, генеральний секретар запропонував небагато: лише слова про потребу «співпраці з партнерами» і про «допомогу вразливим державам».

Фактично, керівник Північноатлантичного альянсу повторив, що на захист можуть розраховувати лише члени НАТО, а безпека України – як досі позаблокової держави – залишається відповідальністю насамперед самих українців.

Тим часом деякі оглядачі зауважують, що агресивні дії Росії призвели не до збільшення, а до зменшення шансів вступу нових країн в Організацію північноатлантичного договору.

Джуді Демпсі
Джуді Демпсі
Джуді Демпсі з берлінського центру Carnegie Europe каже, що багато країн НАТО зараз остерігаються навіть говорити про можливість членства України.

«Інші країни на це не погодяться. І є головне запитання: навіть якби Україні запропонували МАР (план з набуття членства), чи погодилися би інші держави воювати за Україну, якби на неї далі нападала Росія? Я боюсь, що теперішня відповідь – ні. Якщо не буде радикальних змін, то я не певна, що навіть Грузія отримає МАР на саміті НАТО в Кардіфі», – сказала Джуді Демпсі.

Тим часом Андерс Фоґ Русмусен був змушений вчергове заперечувати припущення, що Росія, мовляв, була «спровокована» на застосування сили проти Грузії та України, бо, буцім-то, почувалася «загроженою» розширенням НАТО на схід континенту.

Расмуссен повторив, що альянс загрози Росії не становить, а сама Росія, за його словами отримала «величезну вигоду від розширення зони стабільності і безпеки у Європі».

Тепер, за словами посадовця, Москва намагається «переписати міжнародні правила», які так довго гарантували мир на континенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG