Доступність посилання

ТОП новини

За касетним скандалом у Польщі стоїть розвідка Росії?


Президент Росії Володимир Путін, Ново-Огарьово, 11 червня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін, Ново-Огарьово, 11 червня 2014 року
Варшава – Касетний скандал лихоманить Польщу. У ЗМІ потрапила таємно записана розмова міністра внутрішніх справ та голови Національного банку країни. Високопоставлені чиновники розмовляли про те, яким чином Нацбанк може допомогти правлячій партії залишитися при владі. Тижневик Wprost, який опублікував записи, твердить, що оприлюднить наступну порцію скандальних розмов чільних польських політиків. На думку прем’єра і президента Польщі, якщо кризу не вдасться вирішити, країну чекають дострокові парламентські вибори. Натомість польська опозиція вимагає відставки уряду. Тим часом деякі експерти вважають, що політична криза у Польщі вигідна Росії.

Які сили стоять за касетним скандалом, що дискредитує польський уряд? Це питання сьогодні на устах польських політиків, експертів та журналістів. Серед найпоширеніших гіпотез – політична помста, діяльність колишніх працівників польських спецслужб, або ж спроба чинити тиск на Варшаву ззовні.

Минулої ночі, за дорученням прокуратури, Агентство внутрішньої безпеки намагалося вилучити носії із записами розмов політиків у головного редактора тижневика Wprost. Та на перешкоді правоохоронцям стали журналісти різноманітних видань, які приїхали до редакції часопису. Вони твердять, що таким чином захищали свободу слова.

Прем’єр просить оприлюднити всі записи
Дональд Туск
Дональд Туск

Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі, говорить, що матеріали, які можуть з’явитися в мережі, становлять небезпеку для держави. Мовляв, це можливість шантажувати висопоставлених державних службовців.
Матеріали такого типу небезпечні передусім тоді, коли вони неопубліковані
Дональд Туск

«З точки зору польської держави, матеріал такого типу може бути небезпечним і саме так я розумію напис на обкладинці тижневика Wprost – «Державний переворот». Матеріали такого типу небезпечні передусім тоді, коли вони неопубліковані», – сказав польський прем’єр.
Не виключаю, виборів, які, можливо, відбудуться через декілька тижнів
Дональд Туск

За словами Туска, матеріали, що якимось чином потрапили у руки польських журналістів, необхідно оприлюднити. Він твердить, що не впливав на прокуратуру, яка вирішила вилучити у журналістів нелегально записані розмови політиків. Голова уряду визнає: «Ціну за ці політичні події заплатить уряд і я, а не прокуратура. Я не виключаю, що цією ціною буде сувора оцінка громадян під час виборів, які, можливо, відбудуться через декілька тижнів, якщо виявиться, що внутрішню політичну блокаду неможливо розблокувати».

Схожі міркування у Броніслава Коморовського, президента Польщі. «Якщо виникають особливо складні ситуації, то, по-перше, потрібно мобілізувати органи влади польської держави до рішучих дій. А якщо це неможливо, то тоді потрібно запускати механізм демократичних виборів», – сказав Коморовський.

Хто копає під уряд Туска?

У свою чергу найбільша опозиційна партія «Право і справедливість» вимагає відставки польського уряду. Опозиціонер Адам Гофман заявляє, що уряд хотів додрукувати гроші й тим самим приховати кепський стан національної економіки. Мовляв, така операція мала на меті не допустити до влади опозицію.

Утім, не всі у Польщі вважають, що польський касетний скандал спричинений винятково внутрішніми проблемами країни. Генерал Марек Дукачевський, екс-голова польської військової інформаційної служби, висловив припущення, що за касетним скандалом стоїть російська розвідка, яка хоче впливати на польські політичні еліти. Про це він сказав в інтерв’ю газеті Polska The Times.
Події в Україні, анексія Криму показали, що ці служби й справді багато чого можуть зробити
Марек Дукачевський

«Пам’ятаймо про те, що маємо справу з розвідкою, яка професійна, володіє величезними обсягами інформації, а події в Україні, анексія Криму й застосування нових, дотепер не використовуваних методів зі сфери інформаційної війни показали, що ці служби й справді багато чого можуть зробити», – зазначив польський генерал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG