Доступність посилання

ТОП новини

Війною в Україні Путін відволікає від проблем у Росії (огляд преси)


У Росії весь ефір заповнений новинами про Україну. Інших новин немає. І постає запитання, що буде, якщо зникне тема України, про що писатимуть російські ЗМІ, повідомлятимуть російські телеканали? І головне, взагалі для чого це робиться – для того, щоб відвернути увагу чи довести, що Україна це частина Росії? Про це розмірковує експерт газети «День». Він вважає, що Україна стала грандіозним відволікаючим маневром за дедалі зростаючих економічних проблем усередині Росії. Днями Росстат оприлюднив деякі економічні показники, і виявилося, що ВВП Росії в першому кварталі 2014 року порівняно з четвертим кварталом 2013 року скоротився на 18 відсотків. Загалом, російська влада на півроку вибила за допомогою України економічні проблеми з інформаційного порядку денного. Заголовок матеріалу – «Про «димову завісу».

Складні переговори загрожують повною зупинкою постачань російського газу в Україну, зате відкривають уразливість позицій Кремля, пише «Український тиждень». Видання констатує, що українсько-російська газова епопея впритул наблизилася до кульмінації. Розпочинається активна фаза третьої «газової війни» між Києвом і Москвою. Чим вона завершиться, поки що не відомо, але вже зараз видно, що Україна в результаті здобуде більше, ніж утратить, якщо зуміє вдало скористатися зі стратегічно програшних позицій Росії. Натомість Росія поступово втрачає цивілізовані важелі впливу на Україну. У неї залишається тільки агресія: емоційна (невигідне відключення газу, безпідставні погрози ЄС та істерія чиновників), як вияв безсилля, та військова, як останній шанс знищити державність України, яка поволі набирає обертів на своєму шляху до цивілізованого світу, наголошує експерт видання.

Ситуація на Сході поступово змінюється на користь України, переконує експерт газети «Україна молода». Все більше населених пунктів переходять під контроль АТО, сепаратисти відступають. Йде відновлення державного кордону. Саме це надає оптимізму Петрові Порошенку, який запевняє у скорому завершенні бойових дій. Експерт вважає це цілком можливим, бо за цим прогнозом стоїть професійний розрахунок. Проте ситуація складна, адже Росія у будь-який час може збільшити допомогу сепаратистам, та взагалі сценарій введення російських військ, на жаль, іще не відкинуто.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG