Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині сепаратисти заявляють про зміцнення своїх позицій


Інга Кірік

Луганськ – На Луганщині сепаратисти заявляють про зміцнення своїх позицій в селищі Металіст, що в 10–и кілометрах від обласного центру. Туди підтягують захоплену у Національної гвардії військову техніку. Тим часом, через блокування казначейських рахунків, жителі Красного Луча залишилися без зарплат і пенсій.

Сьогодні близько 6-ї ранку Луганськом проїхала колона військової техніки. Колона була помічена в районі Гострої Могили, автовокзалу та кварталу Гайового. Також в районі 5-ї ранку в Луганську були чутні звуки літака, а потім і вибухи. Водночас напередодні голова самопроголошеної ЛНР Валерій Болотов повідомив, що наразі найголовніший ударний напрямок – це район Металіста.

«Станиця-Луганська укріплюється. Там більш менш зараз затишшя. Район Свердловська, там теж був бій, але знову на нашу користь, ми відбили атаку. Зараз там більш менш спокійно», – сказав Валерій Болотов.

Валерій Болотов також нагадав, що під їхнім контролем залишаються пункти пропуску: «Довжанський», «Ізварине» та «Червонопартизанськ». Усім охочим покинути територію регіону і виїхати до РФ лідер луганських сепаратистів радить робити це саме в цих пунктах пропуску.

Тим часом, РФ продовжує концентрувати війська на кордоні. Зокрема, як повідомляє сайт http://informator.lg.ua, на території російського села Кантемирівка очевидці спостерігають велике скупчення військової техніки. З української сторони ці землі межують з Марківським районом, що на півночі області.

Мер Красного Луча переконує, що в місті воєнних дій не було і немає

11-го червня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк через загострення у Красному Лучі військових дій наказав заблокувати соціальні виплати. Втім, як переконує мер міста Марина Філіпова, причин для блокування вона бачить. За її словами, в місті все спокійно. Крім того, усі фінансові установи, в тому числі податкова та прокуратура, не припиняли свою роботу.

На сьогодні і ми, і жителі нашого міста, і управління освіти, і медицини, і культури, і ветерани, відповідно, ані пенсію не отримують, ані будь-яких проплат з казни
Марина Філіпова
«Справа в тому, що в місті Красний Луч взагалі не відбувається військових дій і не відбувалося. Тому це рішення абсолютно чимось навіяне. Як його назвали – політичне рішення. Нам про це сказали, принаймні, в обласній адміністрації. На сьогодні і ми, і жителі нашого міста, і управління освіти, і медицини, і культури, і ветерани, відповідно, ані пенсію не отримують, ані будь-яких проплат з казни», – розповіла Марина Філіпова.

Марина Філіпова додала, що мерія разом із місцевими жителями, а також громадськими та профспілковими організаціями зверталися і до Президента, і до Кабінету міністрів. Втім, жодної відповіді так і не отримали.

ЗНО: опівночі спливає час для перереєстрації

Як повідомив директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, скасування додаткової сесії ЗНО на Донбасі викликана відсутністю гарантій безпеки учасникам тестування. Крім того, ніхто не може гарантувати дотримання вимог щодо конфіденційності тестових матеріалів. Втім, за словами Лікарчука, усі абітурієнти можуть перереєструватися до 24-ї години сьогодні задля проходження ЗНО в інших регіонах України.

МОН зобов’язало ректорів усіх університетів України забезпечити цих абітурієнтів безкоштовними місцями в гуртожитках
Ігор Лікарчук
«Вони мають вказати, куди вони можуть приїхати, де є родичі, куди є можливість доїхати. Міністерство освіти і науки видало спеціальний наказ, яким зобов’язало ректорів усіх університетів України забезпечити цих абітурієнтів безкоштовними місцями в гуртожитках», – повідомив Ігор Лікарчук.

У жителів Луганська з'явилася додаткова можливість виїхати до Києва

Луганчани продовжують масово покидати небезпечний регіон. Для цього навіть пустили до 23-го червня додатковий потяг у київському напрямку сполученням Луганськ-Ясинувата-Київ.

За повідомленням прес-служби Донецької залізниці, для цього сформовані 2 додаткових склади по 15 вагонів у кожному: 8 плацкартних, 5 купейних і 2 СВ. Відправлення з Луганська щодня о 21:00, 25-хвилинна стоянка в Ясинуватій, прибуття в Київ о 14:26.

Поїзд прямує через станції Родакове, Комунарськ, Дебальцеве, Горлівка, Макіївка, Красноармійськ. Нагадаємо, що в київському напрямку щодоби за графіком курсують три потяги з Луганська (№20, №126 і №134) і два з Донецька (№84, №37).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG