Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку є про що говорити з Путіним – політолог


Андрій Окара
Андрій Окара
Київ – Петрові Порошенку варто домовлятися із Володимиром Путіним, використовуючи всі можливості для припинення вогню на Сході України. Про це заявив Радіо Свобода російський політичний експерт Андрій Окара. Водночас слід не піддаватися на психологічний тиск Росії, зауважує політолог. Порошенко провів свою третю телефонну розмову з Путіним. Український лідер розраховує на підтримку господарем Кремля мирного плану врегулювання становища на Донеччині та Луганщині. Також Порошенко наголосив на необхідності встановлення ефективного контролю на українсько-російському кордоні.

– Найрізкіші критики дій Росії стосовно України (дій, що тривають не один місяць) стверджують, що в принципі продовжувати домовлятися із главою держави, яка веде неоголошену війну, не можна. А як Ви вважаєте – чи є про що говорити Порошенку з Путіним?

Варто йти на будь-які непопулярні, навіть принизливі з точки зору людської моралі кроки, якщо вони можуть так чи інакше зменшити кількість жертв
Андрій Окара
– У ситуації, коли гинуть люди і гинуть вони в тому числі через те, що немає взаєморозуміння між керівництвом обох країн, варто йти на будь-які непопулярні, навіть принизливі з точки зору людської моралі кроки, якщо вони можуть так чи інакше зменшити кількість жертв і зрештою припинити це вбивство, яке відбувається на Сході України. Тому, звісно, Порошенку є про що говорити з Путіним. Незважаючи на те, що керівництво Росії заперечує свій зв'язок із терористами на Сході України, якби Путін дуже захотів і дав би якісь знаки, висловив свою волю щодо тих, хто займається сепаратизмом і тероризмом на Сході України, думаю, що йому б (звичайно, не на сто відсотків, а якоюсь мірою) вдалося б вплинути на цих людей і дати їм знак, що підтримки з російського боку не буде. Не буде ані допомоги зброєю, ані допомоги дипломатичної чи політичної.

– Тим часом не лише українські військові експерти, а й, наприклад, генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен констатують, що Росія знову стягує свої війська до кордону з Україною. Це є проявом готовності втілювати мирні плани з боку Володимира Путіна?

Різні олігархи дуже вже страждають через ці санкції. І це незадоволення політикою Кремля вже зростає і зростає
Андрій Окара
– Поки що ми не говоримо про будь-які миролюбні плани. А це переміщення, передислокація військ навколо російсько-українського кордону, звичайно, є психологічною війною, психологічним тиском.

– А підтримка Заходом України у її відносинах із Росією є вагомою, на Ваш погляд?

– Звісно, російська інформаційна машина стверджує те, що санкціями Росію не налякати. Але різні представники російської політичної еліти, різні олігархи дуже вже страждають через ці санкції. І це незадоволення політикою Кремля вже зростає і зростає.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG