Доступність посилання

ТОП новини

Харківський патріот України проти міліціонера, «шанувальника гімну Росії»


Харківський патріот проти «Патріота» міліціонера
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Харківський патріот проти «Патріота» міліціонера

Харківські євромайданівці скаржаться, що міліція під різними приводами чинить їм перепони. Цього тижня батьки молодого програміста Сергія Пенцова у Facebook оприлюднили історію про конфлікт із міліцейським патрулем, який стався з їхнім сином, коли він йшов на народне віче. За їхніми словами, правоохоронці зупинили Сергія, в якого на рюкзаку була прив’язана синьо-жовта стрічка. Під час обшуку міліціонери у хлопця знайшли пакетик із порошком, схожим на заборонену курильну суміш. Сам Сергій стверджує, що ніколи не вживав подібних речовин. Він запевняє, що йому цей пакетик підкинули міліціонери, оскільки їм не сподобалося, що він є патріотом України. Втім, як стверджує Сергій, самі міліціонери відкрито йому заявили, що теж «патріоти» і похвалилися аудіозаписом гімну Росії з мобільного телефону. В обласному управлінні міліції Радіо Свобода повідомили, що наразі триває службова перевірка щодо дій правоохоронців, а порошок знайдений у програміста зараз на експертизі.

Програміст Сергій Пенцов є активістом Євромайдану з грудня минулого року. 16 червня після роботи він йшов на народне віче, яке проводив харківський Євромайдан. На станції метро «Університет», це у центрі Харкова, його зупинив міліцейський патруль для перевірки на наявність небезпечних речей.

«Без проблем, мовляв, не перше віче, не перший раз перевіряють. Я їм кажу, ну, звісно, добре. Коли я після перевірки почав збирати речі, бо вони вже падали з метрополітенівських бар’єрів на підлогу, у цю мить вони у мене в боковій кишені рюкзака випадково знаходять шматочок фольги. Вони розгортають і кажуть: «що це?». Я їм відповідаю, що не знаю. Вони після того, як понюхали порошок кажуть: «це марихуана», – розповідає Сергій Пенцов.

Хлопець переконаний, що пакунок йому підкинули міліціонери. Він запевняє, що ніколи не вживав заборонених наркотичних речовин і готовий це довести під час медичної експертизі. Сергій Пенцов говорить, що міліціонери відверто з нього глузували, коли у рюкзаку знайшли так звану візитівку Яроша, пов’язку на руку «Східного легіону», це жовта пов’язка з державним гербом України, яку носять східні активісти «Правого сектору». При огляді Сергієвого мобільного телефона, міліціонери побачили фото з обласної адміністрації, де у березні зі своїми вимогами перебували харківські євромайданівці.

«Виходячи з моїх політичних поглядів, прозвучало дурне запитання: «Ти патріот?». «Так», – відповів я. – Один з них тоді каже: «Я теж патріот, тільки з іншого табору». І з такою посмішкою вмикає гімн Росії на своїй мобілці. Він сказав: «Не пощастило тобі «братішка», – переповідає свій діалог із міліціонером Сергій Пенцов.

Батьки Пенцова говорять, що їм та адвокату правоохоронці не дозволили бути присутніми в кімнаті міліції, що на станції метро «Університет» під час складання протоколу, що є протизаконним. Уже після оформлення всіх необхідних документів у Дзержинському райвідділку міліції Сергія відпустили під розписку, що він зобов’язується прийти до слідчого, коли його викличуть.

Про справу Пенцова знає керівник МВС Аваков

В обласному управлінні МВС Радіо Свобода повідомили, що зараз триває службова перевірка співробітників міліції, з якими трапився конфлікт у Сергія Пенцова. Про цю справу знає керівник МВС Арсен Аваков і під особистий контроль її взяв начальник Харківської міліції Анатолій Дмитрієв.

Разом з тим, речниця облуправління МВС Наталя Захарова розповіла, що під час спілкування з працівниками міліції громадянин Пенцов жодних претензій до дій правоохоронців не висловлював.

«Також письмової заяви про порушення його прав або неправомірних дій збоку співробітників органів внутрішніх справ до ГУ МВС Харківської області не надходило. Вилучений пакунок відправлено на дослідження науково дослідницького та криміналістичного центру», – зазначила Наталя Захарова.

Один із організаторів народного віче у Харкові Ігор Росоха, коментуючи відносини євромайданівців із міліцією, зауважує: з одного боку люди у погонах стали толерантнішими до них і пильнішими щодо виявлення провокаторів, а з іншого боку, ще трапляються конфлікти між міліцією та активістами самооборони.

«За останні три тижні жодна з наших акцій не відбулася без провокацій міліції. Наприклад, затримували на кілька годин людей за те, що у них в багажнику машини знайшли бронежилет і каску. Це не заборонені речі, тут йдеться тільки про нашу самооборону», – розповідає активіст Ігор Росоха. Він каже, що міліціонери не соромляться з проявом своїх настроїв, в їхніх автобусах доводилося бачити георгіївські стрічки. Раніше щодо проросійськи налаштованих правоохоронців у Харкові висловлювався і керівник МВС Арсен Аваков, він обіцяв «почистити лави від людей в погонах, яким ближчі цінності сусідньої держави».

Втім, на вулицях, будинках та деревах Харкова невпинно більшає патріотичних синьо-жовтих кольорів: люди прикрашають місто національними прапорами. Активісти кажуть, що поки у Харкові був відсутній міський голова Генадій Кернес, а з ним вони пов’язують організацію конфліктних проросійських акцій, стало безпечніше носити вишиванки і стрічки, говорити українською мовою. А після його повернення до міста, вони сумніваються, чи безпечно і надалі відкрито демонструвати свій патріотизм. Ігор Росоха сподівається, що наступне народне віче, призначене на неділю, пройде спокійно, без провокацій і бійок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG