Доступність посилання

ТОП новини

Після сутички в Харкові затримані 30 осіб, активісти звинувачують Кернеса і «Правий сектор»


Бійка між спецпризначенцями та активістами Євромайдану у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Бійка між спецпризначенцями та активістами Євромайдану у Харкові

У Харкові внаслідок сутички в неділю між активістами і правоохоронцями потерпіли дві людини з травмами голови, затримані для з’ясування обставин 30 осіб із боку і євромайданівців, і антимайданівців, повідомили в міліції.

При цьому у прес-службі облуправління МВС Радіо Свобода заперечили, що міліція когось спеціально била. «Міліція відтискала агресивно налаштованих людей від площі Свободи», – наголосила представник прес-служби Наталя Захарова.

Сутичка сталася, коли частина євромайданівців, учасників Народного віча, що відбувалося на площі Конституції, на заклик одного з активістів рушила до площі Свободи, де ще лишалися після своєї акції антимайданівці під пам’ятником Леніну. Правоохоронці перекрили їм шлях.

Один із організаторів Народного віча, член координаційної ради харківського Євромайдану Ігор Розсоха про вечірній розкол серед євромайданівців заявив Радіо Свобода: «Це було втручання «Правого сектору» і деяких людей із інших організацій, які з ним об’єдналися, в момент, коли, у принципі, в нас була досягнута повна єдність між організаціями Самооборони, коли не далі як минулого тижня був остаточно офіційно оформлений Штаб оборони Харкова. Люди, які не мають ніякого стосунку до Координаційної ради харківського Євромайдану, люди, причетні до «Правого сектору» влаштували от такий розкол».

За припущенням Ігоря Розсохи, цей конфлікт міг бути вигідним міському голові Геннадієві Кернесу, якому потрібно в засобах інформації показати «картинку розколу харківського Євромайдану».

«Це завдання Кернеса. Оскільки Євромайдан виступив проти нього, то і було таке завдання. Зв’язки з харківським «Правим сектором» у Кернеса давні. Я вважаю, що це чиста провокація Геннадія Кернеса, про яку абсолютно щирі патріоти, що тут зібралися, просто не здогадуються», – вважає активіст.

Тим часом волонтер громадського об’єднання «Громадська варта» Валентин Бистриченко, який співпрацює і з «Правим сектором» Харкова і який закликав учасників Народного віча йти до учасників акції антимайданівців на площі Свободи під пам’ятником Леніну, заперечив твердження щодо того, що провокація готувалася заздалегідь. «Ми йшли мирною ходою, щоб висловити незгоду з заходами сепаратистів, які збираються біля пам’ятника Леніну, вони сьогодні кричали, що українська армія вбиває людей, що українська армія – це фашисти. Також ми йшли висловити свої претензії щодо вчорашнього звільнення з райвідділку міліції сепаратиста Юрія Апухтіна», – розповів він Радіо Свобода про мету ходи до площі Свободи активістів «Правого сектору», ультрас і «Громадської варти».

Бистриченко був одним із затриманих харківською міліцією. За його словами, за нього заступилися хлопці з батальйонів «Слобожанщина» та «Харків-1», тоді його відпустили.

У неділю під вечір на Народному вічі Євромайдану в Харкові зібралося близько тисячі людей. Вони виступили проти сепаратизму, проти політиків, які, на їхню думку, потурають сепаратизмові, а також проти Комуністичної партії, яку учасники звинуватили в підтримці сепаратизму і назвали терористичною організацією.
Харківський Євромайдан вимагає заборонити КПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00


Раніше цього дня кількасот антимайданівців провели свою акцію, офіційно на вшанування пам’яті загиблих, як вони кажуть, у Великій Вітчизняній війні. При цьому їхня акція відбулася під гаслами проти антитерористичної операції, на підтримку збройних угруповань, що діють у Донецькій і Луганській областях, чи з закликами боротися проти «україно-фашистів». Ця акція була заборонена судом, але відбулася під охороною міліції.
XS
SM
MD
LG