Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий вжити нові санкції, якщо зусилля Росії з деескалації будуть недостатніми – Клімкін


Павло Клімкін
Павло Клімкін
Якщо зусилля Росії зі стабілізації ситуації в Україні будуть не достатніми, ЄС на рівні глав держав й урядів ухвалить рішення про нові санкції, заявляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

У Люксембурзі в рамах саміту міністрів закордонних справ ЄС Клімкін заявив, що Україна очікує підтримки ЄС у досягненні домовленості з Росією про відкликання рішення її Ради Федерації про використання російських військ на території України.

Також для української сторони критично важливо, щоб Росія взяла під контроль кордон України.

За словами українського міністра, це є важливими передумовами для реалізації мирного плану президента Петра Порошенка на сході України.

«Хочу відзначити підтримку абсолютно всіх 28 міністрів закордонних справ, підтримку мирного плану президента, підтримку наших подальших зусиль. Підтримка ЄС є для нас в ці дні досить критичною. Президент перебуває в постійному контакті практично з усіма європейськими лідерами, європейськими лідерами», – наголосив Павло Клімкін.

«Нам потрібна політична підтримка, чіткий меседж, що Росія має підтримати президентський план, всі його 15 пунктів», – додав він.

Павло Клімкін також відзначив першочергові кроки, які очікуються від Росії для того, щоб уможливити реалізацію мирного плану Порошенка.

«Нам важливо, щоб ефективний контроль кордону здійснювався, оскільки те, що відбувається зараз – це порушення умов припинення вогню, про які я детально проінформував усіх міністрів разом і окремо… Потрібно, щоб відоме рішення Ради Федерації Росії, яке дозволяє використання російських військ на території України, було відкликано», – наголосив він.

Міністр закордонних України вперше в історії самітів на міністерському рівні брав участь у такому заході на рівні з міністрами країн ЄС.

У понеділок, 23 червня, глави МЗС країн-членів ЄС на засідання ради ЄС із закордонних справ, що відбувається у Люксембурзі, обговорили ситуацію в Україні.
XS
SM
MD
LG