Доступність посилання

ТОП новини

На Путіна чекає соціальний вибух – ЗМІ


Західна преса продовжує аналізувати події в Україні та шукати пояснення діям Володимира Путіна.

«У своїй внутрішній політиці Путін намагається всидіти на двох стільцях: догодити «яструбам», які хочуть сильної руки та повернення статусу наддержави та лібералам, які бояться розриву відносин із Заходом», про це йдеться на сторінках New York Times. Автор статті наводить у приклад дії Путіна минулої суботи – з одного боку Путін дає наказ провести масштабні навчання, з іншого – заява про підтримку мирного плану Порошенка. Путін має показати, що він – сильний лідер, який стоїть на захисті національних інтересів, але й надіслати заходу сигнал, що він готовий до діалогу, не буде загострювати ситуацію, а отже, і потреби у санкціях немає.

«Якщо ситуація десь і загостриться, так це у самій Росії», – пише The Moscow Times. Автор однієї зі статей прогнозує, що зрештою антиукраїнська, антиамериканська, антизахідна і антиліберальна мобілізація в Росії закінчиться не війною з Україною, а великою внутрішньою чисткою. Оскільки закордонна військова кампанія може бути надто дорогою, ми маємо очікувати протистояння всередині Росії. Зважаючи на те, що 39 відсотків багатства Росії контролюють 110 родин, легко побачити як соціальна революція може доповнити культурну, яка вже починається. Путін, коли прийде час, може спрямувати гнів народу у бік від революції до чистки, пише автор.

Переворот Росії прогнозує в інтерв’ю «Німецькій хвилі» письменник Борис Акунін. «Відмовившись від подоби демократії в Росії, Путін підписав собі вирок. Він у будь-якому разі закінчить погано – це буде або палацовий переворот, або соціальний вибух, коли система відмовляється від виборів, вона не лишає народу вибору», – каже письменник.

Кремль посилює контроль в Інтернеті. Можливо, західні компанії ідуть йому на зустріч у цьому. У матеріалі на сайті Buzz feed звертається увага на свіжу заяву голови Роскомнагляду про те, що Twitter видалятиме користувачів на вимогу Росії і найме спеціаліста, який буде займатися винятково стеженням за дотриманням законів Російської Федерації користувача соцмережі. Представники Twitter категорично заявили виданню «Buzz feed», що це неправда. Але кому вірити? Росія заблокувала цього року 185 сайтів за екстремізм. І хоча влада каже, що бореться з неонацистами та ісламістами, більшість сайтів пов’язані з опозиціонерами, які намагались організувати протести проти анексії Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG