Доступність посилання

ТОП новини

Чиєю буде будівля колишньої мечеті в Дніпропетровську?


Мусульмани Дніпропетровська просять повернути їм будівлю мечеті в центрі міста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Мусульмани Дніпропетровська просять повернути їм будівлю мечеті в центрі міста

Дніпропетровськ – Мусульмани Дніпропетровська просять повернути їм будівлю мечеті в центрі міста. Це єдина вціліла мечеть сторічної давнини на теренах Східної України. У споруді, яка зараз належить до комунальної власності, вже кілька десятиліть діє дитяча спортивна школа олімпійського резерву і батьки та тренери категорично проти переїзду. Натомість міська влада заявляє, що питання повернення мечеті лише почали розглядати. А коли ухвалять остаточне рішення, не відомо.

Історія мусульманської громади в Дніпропетровську налічує понад два століття. Мечеть у центрі міста була збудована 1911 року заможними татарами. Будівля, відібрана за радянських часів у релігійної громади, зазнала змін та перебудови, зокрема, безслідно зник мінарет. Свого часу в споруді розташовувався клуб для співробітників НКВС, а потім – дитяча спортивна школа.

Мусульмани Дніпропетровська стверджують: місцева влада має виконати президентський указ щодо повернення культовий споруд громадам вірян і передати їм приміщення. Наразі жодна з чотирьох мусульманських релігійних організацій Дніпропетровська не має власного приміщення для здійснення релігійних обрядів – збираються в орендованих. Між тим, 70-тисячна спільнота мусульман міста постійно зростає, поповнюючись за рахунок іноземних студентів та переселенців з Криму.

Голова Дніпропетровської мусульманської громади Рамазан Курбанов заявляє: мусульмани Дніпропетровська готові взяти на себе всі витрати з реконструкції мечеті й повернути їй втрачене архітектурне обличчя, аби лише їм пішли назустріч.

Якщо ми цивілізована країна, то давайте діяти цивілізовано
Рамазан Кармазов

«Усе мало відбутись наступним чином: коли видав президент указ про повернення культових споруд, є місто, є влада міста, вона мала зібрати нас за круглим столом – одну й другу сторони. «Так, є така проблема». Ми мали укласти меморандум про те, що упродовж року ми ці питання не порушуємо, а через рік зустрічаємось, посміхаємось і нам урочисто передають будівлю. Ось так мало бути. Якщо ми цивілізована країна, то давайте діяти цивілізовано», – сказав Рамазан Курбанов.

«Мусульманського нічого тут вже немає»

Уже кілька десятиліть будівлю колишньої мечеті займає дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву, яка готує юних спортсменів з 5-ти видів спорту. Батьки вихованців закладу категорично проти переїзду в інше приміщення. Розповідають: школа, де тренуються їхні діти, – у самому середмісті, куди зручно діставатись із віддалених районів. Та й гідного приміщення, де могли б розташуватись понад півтисячі вихованців, серед яких є призери українських та міжнародних змагань, а також педагогічний колектив з трьох десятків тренерів, наразі немає, сказав Радіо Свобода дідусь вихованок спортшколи Ігор.

«Дітям теж треба десь займатись. Вигнати простіше, ніж щось надати. В сенсі – нову будівлю», – каже дідусь.

У тому, що в будівлі спортивної школи можна буде відновити мечеть, сумніваються викладачі навчального закладу. Анатолій Мілько, тренер з волейболу з 50-річним стажем, пропрацював у школі понад 30 років. Каже: за цей час понад 80% споруди було видозмінено й перебудовано, зокрема, до неї «доточили» велику тренувальну залу. На його думку, влада має спершу подбати про нову будівлю для спортсменів, а вже потім пропонувати переїзд.

Хай спершу побудують нам нову будівлю, тоді забирають цю
Анатолій Мілько

«Хай спершу побудують нам нову будівлю, тоді забирають цю. Ми не проти. Треба будувати! Куди дітей, ну куди? Тут усе добудовано й перебудовано. Це просто, що тільки місце», – каже тренер.

«Треба підібрати нове приміщення»

Влада Дніпропетровська заявляє про те, що питання повернення будівлі колишньої мечеті мусульманам тільки починає опрацьовуватись. Начальник управління у справах молоді та спорту Дніпропетровської міськради Руслан Буленок не називає ніяких конкретних термінів, лише зазначає: поки школа працюватиме за колишнім графіком, у своєму приміщенні.

У школі розвиваються кілька спортивних напрямків і зали потрібні для кожного
Руслан Буленюк

«Зараз мова йде про те, щоб підібрати приміщення з комунальної власності Дніпропетровська. Приміщення, як мінімум, підходяще за всіма нормами для розташування спортивної школи. Це і тренувальні приміщення, та роздягальні, та душові. У школі розвиваються кілька спортивних напрямків і зали потрібні для кожного», – каже Буленок.

Минулого тижня голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський на зустрічі з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим пообіцяв передати будівлю мечеті вірянам. У середині 90-их років мусульманська релігійна громада Дніпропетровська вже намагалась повернути будівлю в судовому порядку, однак тодішнє рішення було не на користь вірян.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG