Доступність посилання

ТОП новини

«Гібридну війну» в Україні до Путіна вели більшовики – історики


Київ – «Гібридна війна», яка триває нині, не є новим явищем, воно відбувалось і в 1917 році за участі більшовиків, вважають українські історики. На їхню думку, інформаційне протистояння Україна програє і потребує перегляду інформаційної політики: відкриття архівів, що приховують злочини режиму, і сприяння поширенню досліджень, яких на сьогодні є достатньо.

Іван Патриляк
Іван Патриляк

У 1917-му комунізм був лише прикриттям боротьби за владу, пізніше, у 30-х роках, стало очевидно, що в СРСР відродився російський великодержавний шовінізм, вважає український історик Іван Патриляк.

«Та сама гібридна війна, яка була у 17–18-му роках проти Української Народної Республіки, коли по залізниці захоплювали місто за містом заїжджими людьми, за певної підтримки місцевих солдатів і робітників. Тобто, фактично ми бачимо повторення», – говорить він.

За його словами, нині такою «обгорткою» є «русский мир» і різні його похідні, а також реанімація СРСР через масову культуру, утвердження думки, що тоді людям краще жилося, на цьому зіграли у Криму, а зараз намагаються зіграти у східних областях.

Комуністичну партію потрібно заборонити – В’ятрович

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

А директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що комуністичну партію потрібно заборонити.

Дуже важливо, щоб суспільство саме відторгнуло ідею комуністичної партії і не готове було голосувати за неї
Володимир В’ятрович

«В Україні не повинно існувати такої партії, як комуністична, бо Україна належить, напевно, до тих країн, що найбільше постраждали від неї. Очевидно, дуже важливо, щоб суспільство саме відторгнуло ідею комуністичної партії і не готове було голосувати за неї, щоб відновлення комуністичної партії не мало шансів, а для цього важлива робота істориків, які покажуть, що сучасна комуністична партія є правонаступницею комуністичної партії, на руках якої кров мільйонів людей», – зауважує він.

Петро Симоненко
Петро Симоненко

Голова КПУ Петро Симоненко, натомість, сказав Радіо Свобода, що саме комуністи стоять зараз на захисті національних інтересів, виступаючи за переговори і припинення війни у східних областях, де зараз, попри перемир’я, обстрілюють блокпости українських військових і підривають залізничні шляхи.

«Оскільки ми, комуністи, знаємо, що треба зробити, і викриваємо справжній зміст того, з яким наміром прийшли олігархи від Майдану у владу і яке ще горе вони принесуть для народу України. Ось тому і намагаються заборонити нашу партію», – заявив він.

Ліві рухи в Україні сильні, але не комуністичні – правозахисник

Євген Захаров
Євген Захаров

Очільник Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що заборонити будь-яку партію може тільки суд за наявних для цього доведених підстав, доказів конкретних скоєних нею злочинів. Заборонити ж ліву ідеологію складно, оскільки ідея соціальної справедливості дуже живуча, тому комунізм існує в інших країнах, зазначає він.

Пам’ять про комунізм як людиноненависницьку ідеологію, яка знищила життя ста мільйонів людей на території Радянської імперії, досі жива
Євген Захаров

«Коли є два полюси, коли, з одного боку, є велике багатство, а з іншого – не життя, а виживання, це підживлює ідею соціальної справедливості, ліві рухи, які на сьогодні є доволі потужними. Але вони не комуністичні, я зауважу. Тому що в Україні пам’ять про комунізм як людиноненависницьку ідеологію, яка знищила життя ста мільйонів людей на території Радянської імперії, досі жива», – зауважує Захаров.

Активісти громадських організацій лівих поглядів були представлені на Майдані, увійшовши до численних тамтешніх ініціатив. Водночас, нині «за федералізацію» і проти операції українських військових на Донбасі виступає ліве об’єднання «Боротьба», за прикладом пропутінських медіа називаючи «хунтою» владу у Києві.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG