Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ прийняв на лікування важкохворих людей із зони АТО


Дніпропетровськ прийняв на лікування важкохворих людей із зони АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Дніпропетровськ прийняв на лікування важкохворих людей із зони АТО

До Дніпропетровська доправили на лікування майже 40 важкохворих людей із зони АТО, які потребують регулярного очищення крові. За словами пацієнтів, через відсутність водо- й електропостачання наразі лікарні Донеччини не можуть надавати їм необхідне лікування. Задля порятунку хворих із Донбасу медики Дніпропетровська працюють у посиленому режимі. Між тим у Луганську переїзду до Дніпропетровська на лікування чекають ще кілька десятків хворих зі схожими діагнозами.

У відділенні гемодіалізу міської лікарні №4 Дніпропетровська житель Слов’янська Андрій уже кілька діб. Наприкінці минулого тижня його разом з трьома десятками пацієнтів із нирковою недостатністю привезли із зони АТО. Розповідає, що вдома, в спеціалізованому відділенні міської лікарні немає води, а без неї пацієнтам відмовляють у здійсненні життєвонеобхідної для них процедури діалізу – штучного очищення крові за допомогою апарату «штучна нирка». Без цієї процедури, яку слід проводити тричі на тиждень по 4 години й винятково в умовах стаціонару, хворий не виживе, розповідає Андрій.

«Виїхали ми більш-менш нормально, нас перевіряли на блокпостах, але проблем нам не створювали. У нас були документи, список пацієнтів. Через два тижні–місяць – смерть, якщо не проходити цю процедуру. Я коли вже їхав, тиждень не було процедур, то був стан поганий. Процедуру пропускати не бажано», – розповів Радіо Свобода пацієнт.

Більшість пацієнтів, які прибули із зони АТО й потребують процедури гемодіалізу, – мають складні хвороби нирок і є інвалідами 1-ї групи. Більшість із них привезли до Дніпропетровська в супроводі родичів та медичних працівників. Рідні важкохворих розташувались поки що тут же, у лікарні. Медики не проти.

Лікарі працюють цілодобово

Головний лікар міської лікарні №4 Костянтин Чабанов каже: задля порятунку важкохворих з Донбасу спеціалізоване відділення, розраховане на 60 лікарняних ліжок, перейшло на посилений режим роботи: апарати «штучної нирки» працюють замість однієї у три зміни, щоб встигати обслуговувати й прибулих, і місцевих жителів.

Ми прийняли близько 40 пацієнтів із Краматорська. Відділення працювало всю ніч, цілу ніч здійснювали діагностику
Костянтин Чабанов

«Це відділення було розраховане передусім на надання медичної допомоги жителям Дніпропетровська. Але ми прийняли близько 40 пацієнтів із Краматорська. Вони прибули у п’ятницю ввечері, весь колектив на них чекав. Гемодіалізне відділення працювало всю ніч, цілу ніч здійснювали діагностику. Працювали в суботу й неділю, і, я думаю, ми з поставленим завданням впорались», – зазначає Чабанов.

Процедура очищення крові для пацієнтів із нирковою недостатністю досить затратна, кажуть медики. Частину ліків та інших витратних матеріалів для лікування хворі привезли з собою, частина є в лікарні, однак цього запасу вистачить усього на два тижні, зазначає завідувач відділення гемодіалізу лікарні Дмитро Марченко.

«Частину витратних матеріалів вони привезли з собою. Запасу, який вони привезли, вистачить на два тижні. Після цього у нас є свій невеликий запас у крайньому разі. Можливо, ще частину матеріалів вони привезуть ще, вони є у них, на місці», – сказав Марченко.

Лікування потребує ще сотня луганчан

Їжу й питну воду для хворих із Донбасу наразі підвозять дніпропетровські волонтери. Запасів провізії вистачить на кілька тижнів. Між тим термін перебування пацієнтів у Дніпропетровську поки не визначений: місцеві лікарі готові надавати їм допомогу доти, доки вони не зможуть повернутись додому.

Між тим у громадській організації інвалідів заявляють, що в зоні АТО, в Луганську, наразі залишається щонайменше 100 пацієнтів, котрі теж потребують процедури гемодіалізу й просяться на лікування до Дніпропетровська. Пацієнти з Луганська повідомили: тамтешній лікарні наразі бракує медичних препаратів, відтак замість трьох разів на тиждень хворих підключають до апарату «штучної нирки» тепер лише двічі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG