Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи на залізничних коліях і захоплення будівель на Донбасі


Наслідки підриву залізничного полотна в Донецькій області, 23 червня 2014 року
Наслідки підриву залізничного полотна в Донецькій області, 23 червня 2014 року

Де-юре перемир’я між проросійськими бойовиками та українськими силовиками на сході України триває. Де-факто ж ситуація виглядає інакше. Сепаратисти не припиняють застосування зброї. У Донецьку бойовики намагалися штурмувати військову частину. Також сепаратисти продовжують захоплювати будівлі.

У Донецьку сепаратисти зайняли будівлю, яка знаходиться в оперативному управлінні Державної податкової інспекції. Про це повідомили у прес-службі міського управління міліції. Люди у камуфляжі, масках та зі зброєю представилися спецпідрозділом «Патріот» так званої «Донецької народної республіки», яку Україна визнала терористичною організацією. За даними прес-служби, на час захоплення у приміщенні велися ремонтні роботи, тож ніхто не постраждав. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.341 Кримінального Кодексу України – «захоплення державних будівель», яка передбачає до трьох років позбавлення волі.

Це вже не перший випадок незаконного заволодіння державними будівлями. Близько двох тижнів тому сепаратисти захопили приміщення обласної прокуратури у Донецьку. У зв’язку з цим працівники держустанови змушені були перейти до іншого офісу. Окрім того бойовики заважали роботі Національно банку України у Донецькій області. Зараз у Донецьку залишаються захопленими сепаратистами установи обласної адміністрації, один із корпусів Донецького юридичного інституту та платформа культурних ініціатив «Ізоляція».

Окрім того у Ворошиловському районі скоєно напад на співробітників військової кафедри Донецького національного технічного університету. У середу близько 15:00 невідомі в балаклавах, камуфляжній формі та зі зброєю в руках зайшли до приміщення. Під загрозою застосування сили заволоділи комплектами хімічного захисту, навчальною ракетою, тренажером ПЗРК, технічною літературою. Сума заподіяного збитку – 20 тисяч гривень. Слідчим відділом Ворошиловського райвідділу відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 187 КК України (розбій). Правопорушення карається позбавленням волі на строк до семи років.

Слов'янськ сьогодні (фото за 25 червня)

Вибухи на залізничних коліях

За останню добу на Донецькій залізниці сталося 7 випадків підривів залізничних колій. Представник прес-служби Донецької залізниці Володимир Селіванов зазначив, що упродовж дня велися ремонтні роботи, рух поїздів відновлено.

«Сталося шість випадків підриву. Але якщо по одній станції, де було два стрілочних переводи – сьомий та дев’ятий – визначати, що це було два вибухи на одному сполученні, то тоді сім випадків. Пошкодження було на двошляховій ділянці. У результаті не функціональним був лише один шлях. Рух здійснювали по другому вільному шляху», – зазначив Селіванов.

У результаті аварії на перегоні «Керування-Доля» вибухом пошкоджено 50 метрів головного шляху. На перегонах «Горлівка – Пантелеймонівка» і «Горлівка – Новобахмутівка» підірвані високовольтні опори, які перекрили шлях і зруйнували частину рейок. На перегоні «Булавін – Дебальцеве» було пошкоджено перший, другий і третій шляхи.

Спроба штурму військової частини

У Донецьку близько пів на шосту вечора невідомі озброєні люди вимагали від керівництва військової частини №3034 перейти на їхній бік. За словами одного із військовослужбовців частини, який побажав залишитися інкогніто, на час перемов на дахах навпроти частини розташувалися шість снайперів бойовиків. У цей час близько двох десятків озброєних людей оточили територію.

Сепаратисти висунули керівництву частини дві вимоги. Перша полягала у переході на їхній бік, друга – у здачі зброї. Проте українські військові не відповіли відмовою. Пояснили це просто – вони давали присягу Україні та українському народові. Бойовики відступили, але пообіцяли повернутися до частини.

Відновлюють подачу води

Тим часом подача води у Донецькій області відновлюється. Про це повідомив співробітник прес-служби обласної адміністрації Ілля Суздалєв.

«Наразі відновлено роботу насосної станції першого підйому каналу «Сіверський Донець – Донбас». Працює насосний агрегат, йде наповнення русла каналу водою. Ремонтні роботи продовжуються і надалі», – розповів Суздалєв.

Канал «Сіверський Донець – Донбас» було пошкоджено на початку червня. Тоді загинули двоє працівників підприємства «Вода Донбасу». Довгий час ремонтні роботи не велися, оскільки це було неможливим через активну фазу антитерористичної операції. Вода у населених пунктах Донеччини подавалася за графіком. Окрім того, були значні перебої із гарячою водою. Зараз донеччани говорять про відновлення постачання води, в тому числі і гарячої.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG