Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану: за наступом талібів стоять іноземці


Президент Афганістану Хамід Карзай звинуватив сьогодні «іноземні інтереси» в підтримці наступу ісламістського руху «Талібан» у провінції Гельманд на півдні країни.

Як мовиться в заяві апарату президента, Карзай після зустрічі з лідерами племен народу пуштунів, до якого належить більшість талібів, заявив, що рушійною силою наступу були іноземці, яких «бачили» під час участі в боях на боці «Талібану».

Раніше Карзай часто вживав слова «іноземні інтереси», говорячи про Пакистан, але не згадуючи назви цієї країни.

Тим часом губернатор провінції Гельманд Могаммад Наїм заявив сьогодні Радіо Свобода, що в боях на боці талібів були помічені члени Міжвідомчої розвідки (головної спецслужби) Пакистану в цивільному одязі, а також інші пакистанські громадяни.

За його словами, нинішній наступ організували не самі афганські таліби, а їхні прихильники в Пакистані, зокрема, і в пакистанській розвідці.

Речник губернатора Омар Звак уточнив Радіо Свобода, що дані про участь пакистанців у боях походять від офіцерів афганської розвідки, які перебувають у зоні боїв, і від цивільних афганців, які втікають звідти.

Речник Міністерства внутрішніх справ Афганістану Наджиб Даніш теж заявив Радіо Свобода, що більшість учасників бойових дій на боці «Талібану» є пакистанськими військовослужбовцями чи членами воєнізованих формувань, перевдягненими у традиційний одяг талібів – чорні тюрбани, сорочки й шаровари.

Наступ бойовиків у провінції Гельманд, у регіоні, який на початку травня залишили війська США й передали його під контроль афганських силовиків, почався 20 червня. З місць боїв уже втекли понад дві тисячі афганських родин. Місцева влада заявляє, що останніми днями урядові сили почали повертати собі контроль за захопленими бойовиками територіями, що були одним із головних місць вирощування опійного маку.

XS
SM
MD
LG