Доступність посилання

ТОП новини

Продовження перемир’я чи план «Б»? (Огляд преси)


Сьогодні спливає часовий проміжок, відведений на так званий план «А» (який передбачав режим припинення вогню та реалізацію мирного плану Петра Порошенка). Що далі? Розвиток подій передбачає лише два варіанти, констатує газета «Україна молода». Перший: сили антитерору знову відкривають вогонь і переходять у наступ, згідно з президентським планом «Б» (який передбачає повну ліквідацію бойовиків). Другий: режим припинення вогню буде продовжено, як це раніше пропонували російська сторона й окремі представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними організаціями. От тільки лідери сепаратистів, як стверджує видання, не контролюють бойовиків Донбасу, які у переважній більшості вогонь не припиняли. Відтак, продовження перемир’я малоймовірне. Стаття називається «Словом чи вогнем».

Переговори з сепаратистами за участю кремлівської агентури – це затягування часу, вигідне лише Росії та її бандформуванням на Сході, стверджує «Український тиждень». Видання переконує, що Петро Порошенко самими цими переговорами, хай навіть вони вже фактично зірвані тими-таки бойовиками, наступає на граблі імені Віктора Ющенка. Ведення діалогу з тими, з ким розмовляти слід виключно рядками Кримінального кодексу та зброєю, матиме той самий невтішний результат. На цьому наголошується в матеріалі «Диявол у деталях».

Петро Порошенко обіцяв зареєструвати у Раді проект по внесенню змін до Конституції. Область, за задумом президента, змінить назву на
«Регіон». Держадміністрації ліквідують, а замість них створять
виконкоми, які сформують обрані народом депутати місцевих рад. Велика частина поправок стосується децентралізації. Докладніше про них розповідає газета «Сегодня» у матеріалі «Таких прав ще не бачили».

Утім, як переконує тижневик «Коментарі», адміністративно-територіальна реформа – один із найбільш невезучих проектів у новітній історії України. Нині ж, на думку експерта видання, в умовах проведення АТО успішна реалізація реформи неможлива. Як мінімум тому, що для здійснення передбачуваної передачі повноважень від центральної влади до місцевої необхідно, щоб центральна влада для початку відновила свій суверенітет на Донбасі, бо інакше передавати просто нічого.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG