Доступність посилання

ТОП новини

Угода між Україною і ЄС підписана. Попереду реформування економіки


Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі, прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке і президент України Петро Порошенко під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС, Брюссель, 27 червня 2014 року
Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі, прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке і президент України Петро Порошенко під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС, Брюссель, 27 червня 2014 року

Київ – 27 червня у Брюсселі Угода про асоціацію між Україною та ЄС підписана у повному обсязі. Українські експерти вважають, що відтепер починається найскладніший період – ратифікація документа на парламентському рівні і його впровадження на рівні економічному. Тобто, йдеться про реформування економіки і створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. У Києві експерти і дипломати озвучили головні виклики і проблеми, пов’язані з впровадженням Угоди про асоціацію.

Громадські активісти визначили низку ключових проблем, які Україна повинна розв’язати для впровадження положень Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Серед них – підготовка української митниці до роботи у режимі зони вільної торгівлі з ЄС; запровадження європейських підходів у сфері безпечності харчових продуктів; сертифікація українських товарів відповідно до європейських норм; формування прозорих правил ведення бізнесу і створення в уряді органу, який координуватиме виконання вимог Угоди про асоціацію.

Нам треба буде адаптувати три тисячі європейських стандартів, а Україна адаптувала близько 800
Любов Акуленко

«Сертифікація і стандартизація – чи не найбільш проблемні на сьогодні питання. Нам треба буде адаптувати три тисячі європейських стандартів, а Україна адаптувала близько 800. Як цей рух буде відбуватись, залежить від влади і від нашого на неї тиску», – наголосила координатор «Центр.UA» Любов Акуленко.

Як виконати Угоду?
Як виконати Угоду?

Відстала законодавча база у сфері державного регулювання й контролю якості, складність бюрократичних процедур і документів перешкоджають розвиткові приватної справи і усередині України, і тим більше на міжнародному ринку, наголошує правник-міжнародник Тарас Качка. Тож бізнес сподівається на реформування адміністративно-дозвільної системи, що дозволить приватній діловій ініціативі утвердитись на українському й європейському ринку, говорить він.

Качка також повідомив, що більшість українських виробів відповідають технічним стандартам Євросоюзу і цілком здатні конкурувати з європейськими товарами.

Ми, тобто наші товари, на 70-80 відсотків відповідаємо європейським вимогам
Тарас Качка

«Ми, тобто наші товари, на 70-80 відсотків відповідаємо європейським вимогам, проте у найважливіших елементах, там, де треба зробити найважливіший і найскладніший крок – ми цього не робимо, – зазначає експерт. – Наприклад, є виробники, які відповідають усім європейським стандартам, але єдине зауваження, яке вони не можуть виконати, – це те, що українська система державного ветеринарно-санітарного контролю не відповідає вимогам ЄС».

Колишній міністр економіки і голова представництва України при ЄС Роман Шпек зауважив, що ніяка стандартизація чи наявність координаційного органу не допоможуть створити зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, аж доки українці не подолають корупцію. До того ж, правила ведення бізнесу в Україні мають бути не гіршими або не набагато гіршими, ніж в ЄС, зазначив Шпек. На його думку, дієвим помічником і контролером влади на подальшому шляху євроінтеграції України є суспільство.

Чи почне економіка України працювати на благо людей, а не в інтересах олігархів, чи полегшить влада умови ведення бізнесу, залежить від усіх нас
Роман Шпек

«У тексті Угоди сказано, що влада країни-апліканта повинна бути здатною виконувати покладені на неї суспільством завдання. Тож чи почне економіка України працювати на благо людей, а не в інтересах олігархів, чи полегшить влада умови ведення бізнесу, залежить від усіх нас», – додав фахівець.

А Росія проти

Росія наразі продовжує антиукраїнську риторику, як і відправку своїх бойовиків на територію української держави, сподіваючись, що подальша дестабілізація на Донбасі унеможливить реалізацію Україною Угоди. На думку Шпека, у цьому питанні Москва прорахувалась, оскільки Угода про асоціацію дозволяє Україні вимагати від європейських партнерів підтримку її безпеки. Адже очевидно, що Росія не змириться з тим, що український народ обрав європейський шлях розвитку, визнав експерт.

«Політична складова Угоди є невід’ємною її частиною і передбачає політичний діалог. На рівні ж президентів ідеться про щорічні саміти, які включають у повістку дня обговорення міжнародних і політичних та безпекових питань», – наголосив Шпек.

Він також повідомив, що Росія на сьогодні випереджає Україну за рівнем впровадження європейських технічних стандартів, незважаючи на протести проти євроінтеграції України, Грузії і Молдови.

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив, що лише від українців залежить, чи набуде Угода про асоціацію конкретного змісту, чи відчує кожен українець у своєму повсякденному житті дію європейських стандартів. Наразі ж, Україна має захистити себе та Європу від агресії Росії, і водночас – реформувати своє життя за європейськими стандартами, зазначив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG