Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко віддав наказ на атаку під сильним тиском (європейська преса)


Європейські газети чи не всі одночасно повідомляють у вівторок, що президент України Петро Порошенко у ніч із понеділка на вівторок, після одностороннього 10-денного припинення вогню, віддав наказ звільнити українську територію на сході держави від бойовиків проросійських сепаратистських угруповань, які в Україні визнані терористичними організаціями. Своє рішення Порошенко мотивував тим, що бойовики ні на мить не припиняли своїх атак проти українських силовиків. Оглядачі також зауважують, що «Порошенко пішов на відновлення наступу на сепаратистів під сильним внутрішнім тиском», коли за час перемир’я загинуло 27 українських вояків, ще 69 були поранені. Газети також інформують про наявність у зоні конфлікту на сході України іноземних добровольців по обидві воюючі сторони.

Лондонська Financial Times інформує про нічний наказ президента України Петра Порошенка відновити бойову операцію проти проросійських сепаратистів на сході. Видання цитує українського главу, котрий сказав у своєму нічному зверненні до народу: «Ми будемо наступати і звільнимо нашу землю». Порошенко також зазначив: «На жаль, унікальна можливість здійснення мирного врегулювання не була усвідомлена, і це сталося через злочинні дії бойовиків… вони не менше як 100 разів підступно порушували режим припинення вогню». Газета також звертає увагу позицію Євросоюзу, який попередив Росію в понеділок про нові санкції, якщо Москва не використає свій вплив на проросійських сепаратистів з метою деескалації конфлікту. Тут також наголошено, що президент Порошенко пішов на ухвалення відновлення бойової операції проти сепаратистів під сильним внутрішнім тиском у країні.

Польська Gazeta Wyborcza повідомляє, що голова Держдуми Росії Сергій Наришкін заявив у вівторок, що «Україні потрібне справжнє перемир’я, а не операція, котра маскує перегрупування військ». Наришкін також розкритикував Захід за його ігнорування проблеми біженців із України. Росія вважає ситуацію в Україні за реальну гуманітарну катастрофу, наголосив російський очільник.

Інша польська газета, Rzeczpospolita, оприлюднила матеріал свого кореспондента в Римі, Петра Ковальчука, який розповідає, як «антикомуністи, націоналісти із Заходу беруть участь в обороні України». Ковальчук розповідає про свого італійського колегу Фаусто Білослава, котрий, будучи в українському Маріуполі, в розташуванні батальйону «Азов» МВД України, взяв інтерв’ю в італійського добровольця, борця за українську справу Франческо Фонтани. Тут також ідеться ще про одного іноземного добровольця батальйону – 47-річного Ґастона Бессона, котрий пройшов війни у Бірмі, Сурінамі, колишній Югославії. Ковальчук також каже, що разом з українцями у батальйоні «Азов» служать фіни, норвежці, навіть росіяни. Фонтана і Бессон наголосили, що воюють в Україні за ідею і не отримали за це жодної копійки, навіть приїхали сюди за власний кошт. Бессон також каже, що головна ідея для міжнародних добровольців на українському боці конфлікту, кількість яких наростає, – це суверенна і незалежна Україна. Він також наголосив, що міжнародні добровольці в батальйоні «Азов» «праві націоналісти, але не нацисти». Польська газета також відзначає, з посиланнями на агентство Reuters, що й на боці проросійських сепаратистів воюють іноземці з Угорщини, Сербії.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG