Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 1 липня. «Керівник СБУ Парубій» готував провокації проти Росії


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Російські ЗМІ розтиражували виступ президента Росії Володимира Путіна перед російським дипломатичним корпусом у вівторок, в якому він звинуватив Захід у кризі в Україні і заперечив будь-яку роль Москви в ескалації конфлікту на сході України. У Москві також заявили, плутаючи реалії, що нібито глава СБУ України Андрій Парубій готував провокації з метою звинувачення Росії в озброєнні ополченців Донбасу, хоча СБУ насправді очолює Валентин Наливайченко. Якраз його відомство й навело чимало фактів причетності Росії до озброєння, підготовки та засилання в район конфлікту в Україні чималої кількості бойовиків. США і ЄС вимагають від Росії, насамперед, припинення підтримки сепаратистів Донбасу та постачання до них різноманітних видів озброєнь з російської території.

Російський цілодобовий телеканал «Росія-24» повідомив у вівторок, що Київ нібито готував провокації з метою звинуватити Росію в озброєнні бойовиків на сході України: «Росію збиралися звинуватити у постачанні зброї ополченцям південного сходу України. Інформація потрапила до ЗМІ зі Служби безпеки України. У документі, який підписав керівник СБУ Андрій Парубій, позначені плани провокацій на території Донецької та Луганської областей. Документ адресований генералу армії України Миколі Литвину. Тут детально пояснюється, як українські прикордонники повинні інсценувати захоплення нібито російської зброї в ополченців. При цьому військові будуть вести відеофіксацію, щоб передати її каналами МЗС в ООН та ОБСЄ. Окрім того, у документі йдеться про перекидання на південний схід України нових підрозділів Нацгвардії та додаткових загонів «Правого сектору». Підкріплення збиралися відправити у найближчі два тижні».

Служба безпеки України має інформацію про наявність на території Росії центрів підготовки диверсійних груп для відправлення в Україну. Вони розташовані у Пскові, Таганрозі, місті Шахти Ростовської області, селі Молькіне Краснодарського краю і в Московській області.

Про це повідомив цими днями заступник голови СБУ Віктор Ягун. За словами Ягуна, СБУ має факти, що саме злочинці вирушають в Україну з отриманими від російських кураторів завданнями.

На відео, оприлюдненому на YouTube-каналі СБУ, є телефони вербувальників та адреси таборів диверсантів. На ньому також стверджують, що ці табори створені на базі Головного розвідувального правління Росії.

США та Євросоюз вимагають від Росії, насамперед, припинити підтримку та озброєння сепаратистів на сході України й прискорити деескалацію конфлікту в цьому регіоні. Якраз із приводу цього Росії загрожує третій етап санкцій з боку Заходу.

Путін звинуватив в українській кризі Захід

Виступаючи у вівторок перед дипломатичним корпусом Росії в Москві, президент Росії Володимир Путін переклав усю вину за кризу в Україні на західну політику «стримування»: «Ми з вами повинні ясно розуміти, що події, спровоковані в Україні, стали концентрованим виразом горезвісної політики стримування».

Путін також розкритикував президента України Петра Порошенка за продовження АТО.

За даними МЗС України, за час так званого «перемир’я», режим якого терористи неодноразово порушували, загинули 27 українських військовослужбовців, ще 69 були поранені.

США і ЄС вважають Росію безпосереднім учасником конфлікту в Україні, про що й свідчать останні резолюції ООН щодо України, де, зокрема, засуджено анексію Росією української території як порушення принципів міжнародного права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG