Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер захищав Україну і хоче бачити ЄС єдиним супроти Росії – експерт


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Брюссель – За два тижні Європейський парламент має сказати своє слово щодо кандидатури екс-прем’єр-міністра Люксембургу Жана-Клода Юнкера на посаду президента Європейської комісії. Ані європейські політики, ані експерти не сумніваються, що європарламентарі його підтримують. Чого можна очікувати Україні від цього політика, який 18 років обіймав посаду прем’єр-міністра однієї з найменших країн ЄС, а після того рятував зону євро від кризи, очолюючи групу її країн-членів? Про це Радіо Свобода говорило з політичним аналітиком та директором програм Центру європейської політики в Брюсселі Амандою Пол.

– Як Ви вважаєте, чи є Жан-Клод Юнкер саме тією людиною, що має очолити Єврокомісію в час, коли перед Європою постали такі виклики, як путінська Росія?

– Пан Юнкер дуже досвідчений політик та екс-прем’єр-міністр Люксембургу. Однак ми всі знаємо, що висунення його кандидатури на посаду президента Європейської комісії викликало певні суперечності. Але, попри це, все йде до того, що він буде президентом Європейської комісії. Зважаючи на історію його відносин із країнами Східної Європи, я б відзначила насамперед, що у нього склалися свого часу гарні відносини з Росією. Він провів багато зустрічей з президентом Володимиром Путіним у той час, як був прем’єр-міністром Люксембургу.

Він заявляв, що ЄС має зайняти жорстку позицію щодо дій Росії. Наголошував: те, що Росія вчинила, – це абсолютно неприйнятно

Водночас, коли розпочалася російсько-українська криза, він доволі чітко заявляв, що ЄС має зайняти жорстку позицію щодо дій Росії. Він багато разів наголошував: те, що Росія вчинила, – це абсолютно неприйнятно. Вона порушила міжнародне право, загрожує безпеці цілого регіону. Я думаю, що він далі утверджуватиме такий підхід уже на посаді президента Єврокомісії. Він також дуже харизматична людина, яка спромоглася встановити гарні відносини з багатьма людьми по всьому світу.

– Але Жан-Клод Юнкер не має великого досвіду саме в зовнішній політиці, він видається радше досвідченим економістом і технократом.

– Звісно, він ніколи не обіймав посади міністра закордонних справ. Але на посаді прем’єр-міністра Люксембургу, яку він обіймав так довго, брав участь в ухваленні зовнішньополітичних рішень лідерами країн ЄС. Він мав справу з багатьма різними кризами в своїй політичній кар’єрі. Отже, я б не казала, що він не має досвіду в царині зовнішньої політики. Я думаю, що він якраз має достатньо досвіду. Крім того, те, що він, як економіст, відповідав за збереження єврозони, також є доволі корисним для вирішення економічних питань, пов’язаних з країнами «Східного партнерства».

Ми отримали достатньо сигналів від нього, що він займатиме справедливу позицію щодо України

Ми маємо також зважити на те, що робота президента Єврокомісії не так сильно й стосується зовнішньої політики, це лише мала частина його діяльності на посаді. Але ми отримали достатньо сигналів від нього, що він займатиме справедливу позицію щодо України й буде підтримувати подальшу інтеграцію східних партнерів ЄС. Він належить до її активних прибічників.

– Підтримуватиме інтеграцію, але не розширення?

Він наголошував, що ЄС має бути сильним та об’єднаним супроти Росії, коли йдеться про запровадження санкцій

– Зараз ніхто не наважується говорити про розширення. Але Жан-Клод Юнкер доволі чітко висловлювався, що ЄС повинен мати тісніші відносини з країнами «Східного партнерства». Це дуже добре. Крім того, він так само наголошував і на тому, що ЄС має бути сильним та об’єднаним супроти Росії, зокрема коли йдеться про запровадження санкцій. І, взагалі, у стосунку до України, як на мене, він посилав дуже правильні меседжі підтримки. Звісно, все стане складніше, коли він обійме посаду.

– Часом його вважають ще й занадто консервативним, несучасним.

– Важко сказати, чому про нього так говорять. Мені він здається жвавою людиною, яка любить соціалізацію. Він дуже відкрита людина, відрита, зокрема, й для спілкування з дуже різними людьми.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG