Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент переобрав Шульца, який солідарний з Україною


Мартін Шульц
Мартін Шульц

Брюссель – Німецького соціал-демократа Мартіна Шульца у понеділок переобрали на другий термін на посаду голови Європейського парламенту. Водночас, перше пленарне засідання євродепутатів у новому складі розпочалося демонстрацією зневаги до церемонії відкриття з боку парламентарів, що налаштовані проти всього, що пов’язано із об’єднаною та інтегрованою Європою.

Потужний стрибок популярності євроскептиків на останніх європейських виборах змушує проєвропейські партії згуртовуватися. Доказом цьому стало переобрання німецького соціал-демократа Мартіна Шульца головою Європарламенту.

З огляду на те, що євроскептиків, багатих на витівки та критику в цій законодавчій установі співдружності набралася аж ціла сотня, Шульц у своїй інавгураційній промові заявив: «Ті, що не поважають правила взаємної поваги та людської гідності, матимуть справу зі мною. Я цього не допущу».

Закликаючи до посилення ролі об’єднаної Європи у світі, президент Європарламенту згадав і ситуацію в Україні, яку в його установі останніми місяцями обговорювали дуже активно.

Ті, хто хоче мати з нами торговельні зв’язки, мають дотримуватися верховенства права, а не базуватися на принципі: правий той, хто сильніший

«Якщо ми хочемо, щоб Європейський союз став носієм миру, то нам слід скористатися нашою економічною потужністю. Ті, хто хоче мати з нами торговельні зв’язки, мають дотримуватися верховенства права, а не базуватися на принципі: правий той, хто сильніший», – заявив він, натякаючи на агресивну політику Росії.

«Натомість, ми повинні допомагати й бути солідарними із тими, хто потребує нашої підтримки», – зауважує голова Європарламенту.

Шульц і Україна

Мартін Шульц, який вже керував європейською установою протягом останніх двох с половиною років, проявив жвавий інтерес та підтримку України. Особливо показовою була його ініціатива створення місії спостерігачів у складі Пета Кокса та Александра Квасневського, яка була покликана допомогти в подоланні вибіркового правосуддя, організованого режимом Януковича.

Переконаний у тому, що українцям слід надати перспективу членства в ЄС, Мартін Шульц водночас заявляє, що не вірить у те, що приєднання України до європейського блоку держав може статися в недалекому майбутньому.

Європейський парламент у новому складі у перший день початкового пленарного засідання відчув на собі тиск єврофобів та націоналістів. Група депутатів, які скептично ставляться до установ Євросоюзу, під час церемонії відкриття сесії, на якій оркестр виконував гімн Європи, відмовилася підійматися з місць. Серед них, зокрема, заступник голови французького ультраправого Національного фронту Флоріан Філіпо та його однопартійці. Водночас, голова Партії незалежності Британії Найджел Фараж із соратниками взагалі висловили свою неповагу, повернувшись спинами до оркестру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG