Доступність посилання

ТОП новини

Працівники унікального заводу «Цирконій» вимагають зарплати й роботи


Працівники «Цирконію» повстали через невиплату зарплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Працівники «Цирконію» повстали через невиплату зарплати

Працівники державного заводу «Цирконій», яке виробляє сировину для атомних електростанцій, вийшли на акції протесту. У середу вони пікетували Дніпропетровську облдержадміністрацію, а також провели мітинг протесту в рідному Дніпродзержинську, з вимогами виплати боргів із зарплати й відродження їхнього підприємства. Дніпропетровська обласна влада запевняє, що проблеми цирконієвого заводу вирішуються на рівні профільного міністерства. А керівництво заводу зазначає: завод у процедурі санації й навряд чи може бути відроджене в колишньому вигляді.

«Невиплата зарплати дорівнює замаху на вбивство», «Державо, віддай наші гроші!», «Чому державі не потрібен вітчизняний цирконій?» – із такими гаслами працівники державного підприємства «Цирконій», яке спеціалізується на виробництві сировини для атомних електростанцій, приїхали з Дніпродзержинська на пікет Дніпропетровської облдержадміністрації

Тетяна Кузнецова – майстер з виробництва. З осені минулого року, розповідає вона, через брак державних замовлень унікальне підприємство, відоме в усьому світі, простоює, а з березня нинішнього року більшість працівників відправили у вимушені відпустки зі збереженням двох третин окладу. Жінка обурена: 11 місяців вона та інші робітники не отримують зарплати, загалом їм заборгували майже 10 мільйонів гривень. І це в той час, як у неспокійному Донбасі працівники підприємств, підпорядкованих тому самому міністерству, що й «Цирконій», отримують зарплату вчасно, каже робітниця.

«Вже 11-й місяць ми не отримуємо зарплату. Наша вимога – виплатити нам заробітну плату. А тоді вже – модернізація виробництва. Третє – робота. Нам усім потрібна робота. В нашому невеликому місті це велика проблема», – сказала Тетяна.

Окрім невиплати зарплатні, зазначає лідер профспілкової організації заводу Олексій Чоха, працівники підприємства обурені тим, що на їхню галузь в останні роки держава махнула рукою: через відсутність державних замовлень вітчизняне виробництво цирконію практично припинене, натомість сировину для атомних електростанцій Україна закуповує за кордоном. Крім того, каже він, люди невдоволені політикою керівництва заводу – борги із зарплатні воно повертає лише тим робітникам, які пишуть заяви на добровільне звільнення з роботи. Лідер профспілки зазначає: усі попередні акції протесту – удома, під міськрадою, й у Києві, під профільним міністерством, – не дали очікуваного результату.

«Підприємство практично перестало вести виробничу діяльність. Окрім відписок і паперових рішень, нічого немає. За рік у нас практично вже п’ятий директор. «Чехарда». Унікальне виробництво цирконію й гафнію «завалюється» й ставиться на коліна. Ми хотіли б, щоб на нас звернули увагу й керівники облдержадміністрації, й керівники міністерства. Ми звертались уже й до Адміністрації президента. Ми змушені вживати непопулярних заходів, турбувати громадськість», – сказав Радіо Свобода представник профспілки.

Відродять, але на іншому підприємстві?

В. о генерального директора підприємства Ігор Самошост інформацію своїх працівників щодо звільнень в обмін на погашення їм зарплатних боргів підтверджує. Він зазначає, що для підприємства, яке перебуває в процедурі санації й практично не працює, утримувати кілька сотень робітників – наразі розкіш. Керівник заводу запевняє: плани з відродження унікального виробництва цирконію в Україні є, можливо, наступного року їх почнуть втілювати в життя.

«Процедура санації тягнеться з 2007 року, справа про банкрутство тягнеться з 2002 року. Були несміливі спроби відродження виробництва, але основне виробництво простоює ще з 2010-го. Йде мова, щоб підготувати виробництво до запуску, а з наступного року запустити. Але, враховуючи план санації, виробництво буде запускатись вже не на нашому підприємстві, ДНПП «Цирконій», а вже на іншому, теж державному підприємстві, на нашій базі», – сказав у коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків генерального директора «Цирконію».

Лист є, відповіді немає?

Тим часом дніпропетровська обласна влада запевняє, що проблеми цирконієвого заводу вже вирішуються на найвищому рівні. Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Сергєєв показує листа, якого за підписом керівника облдержадміністрації спрямували до Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

«Повноваження облдержадміністрації не такі широкі, як би нам і вам хотілось для вирішення цієї проблеми. Ми написали листа на міністра вуглевидобутку та енергетики. Мова йде про відродження виробництва. Адресовано й направлено», – заявив працівникам посадовець.

Між тим колектив «Цирконію» налаштований рішуче: працівники заявляють, що готові вдатись до лежачого протесту в столиці чи страйку на підприємстві.

Державний завод «Цирконій» – підприємство унікальне, свого часу воно було найбільшим виробником цирконієво-гафнієвої продукції в Україні. Йдеться, зокрема, про металевий цирконій, що застосовується в ядерній енергетиці.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG