Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 2 липня. ЗМІ Росії: Нацгвардія України використовує хімічну зброю


Російські державні ЗМІ продовжують поширювати інформацію про те, що українська Нацгвардія використовує хімічну зброю під час проведення антитерористичної операції на сході країни. А російський інтернет-портал LifeNews водночас повідомляє, що в Києві представники самооборони влаштували бійку, щоб з’ясувати, хто з них «більший герой Майдану».

Російський державний телеканал «Первый» повідомив про те, що українська Нацгвардія використовує хлорні бомби під час боїв із сепаратистами з угруповань «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які Україна визнала терористичними організаціями.

На кадрах, які показує телеканал, видно чоловіка з пов’язкою на очах, який лежить у ліжку. На цьому тлі жінка-лікар розповідає про його стан. За її словами, у чоловіка «болить все».

«Йому постійно дають обезболюючі. Найбільше його турбують очі. Окрім того, йому боляче видихати, – розповідає лікар. – За його загальним станом у нього отруєння чимось хімічним. Судячи з усього, похідним хлором».

Журналіст телеканалу визнає, що офіційного підтвердження використання хімічної зброї українською армією немає. Однак, зразки ґрунту, де впали снаряди, а також їх уламки вже відправлені на експертизу в Донецьк.

Хоча, так званий «міністр оборони» «ДНР», російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), з яким розмовляв кореспондент російського телеканалу, і без експертизи заявив, що українська армія використовувала хлорні бомби.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Однак, як розповів Радіо Свобода Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, ця інформація – черговий фейк російських ЗМІ.

За його словами, Україна дотримується всіх своїх міжнародних зобов’язань стосовно незастосування, нерозповсюдження і невиробництва хімічної зброї.

«Наскільки мені відомо, у Збройних силах України немає хімічної зброї», – сказав Мельник.

Бійка за престиж

За даними російського інтернет-порталу LifeNews, під стінами Верховної Ради України виникла бійка між представниками самооборони, а саме 17-ю сотнею, яка, на думку порталу, належить народному депутату від фракції «Батьківщина» Сергію Пашинському, і четвертою козацькою сотнею.

«Молоді люди почали з’ясовувати свої відносини на ґрунті того, хто з них більший герой і важливіший на Майдані», – зазначає LifeNews.

Однак, як повідомляє український телеканал «1+1», під стінами Верховної Ради проходив мітинг на підтримку законопроекту, який має дозволити українцям виплачувати кредити за старим курсом у гривні.

За інформацією «1+1», бійка розпочалася через те, що активісти не дозволяли тому самому депутату Пашинському залишити робоче місце. За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ, бійка виникла через конфлікт між мітингувальниками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG