Доступність посилання

ТОП новини

«Швидше нас звільняйте!» – мешканці Донбасу (огляд преси)


Десять днів припинення вогню найкраще використали саме українські військові, а не сепаратисти, переконує газета «Україна молода». За інформацією видання, усі позиції бойовиків, їхні переміщення були ретельно вивчені, тож сили АТО нанесли точні нищівні удари. Задіяна нова артилерійська зброя. Водночас, у штабі антитерористичної операції зазначають, що до них усе частіше звертаються мирні мешканці Донбасу і просять якнайшвидше звільнити їх від бандитів. Про це йдеться в статті, що так і називається «Швидше нас звільняйте!».

Сьогодні в Донбасі може з'явитися перший державний мирний коридор для евакуації мешканців із зони АТО – спецмаршрут, за яким жителі Донбасу зможуть безпечно покинути регіон. Як тільки безпека людей буде гарантована, коридори запрацюють. Докладніше про те, хто і коли зможе ними пройти і хто відповідає за їхню безпеку, розповідає газета «Сегодня» у статті «Коридор миру для Сходу».

Більшість людей, що прийшли в батальйон «Донбас», не мають військової освіти. Відтак їх мізки не засмічені застарілими військовими догмами, тому люди в бойовій ситуації поводитимуться нестандартно, а відтак, непередбачувано для противника. До того ж, усі бійці, які прийшли на службу в батальйон, добровольці. Вони воюють не за гроші, а за ідею. А, як вчить історія, жодна армія світу не може протистояти добре навченим добровольцям. Про це в інтерв’ю газеті «Факти» розповів офіцер штабу планування стратегічних операцій військ НАТО, який за власною ініціативою і власним коштом приїхав в Україну навчати військовій майстерності українських бійців. Він каже, що йому дуже цікаво спостерігати цю стихійну самоорганізацію народних мас, коли практично з нічого за місяць виходить армія. Держава в цій ситуації, на жаль, нерідко виконує лише роль глядача, констатує натовець.

У Криму з’явилися листівки, які закликають доносити на сусідів. Зокрема, як інформує газета «Україна молода», у Сімферополі на українських активістів почали полювати працівники ФСБ. На вулицях міста з’явилися роздруківки, в яких городян наполегливо просять доповідати про знайомих, які були проти повернення Криму до складу Росії чи брали участь у регіональному майдані.

На оголошеннях можна знайти адресу і телефон «довіри». Тим, хто боїться чи соромиться говорити відкрито, пропонують «заявляти» анонімно. Більше про те, як новоспечених росіян мотивують до зради колишніх співвітчизників, розповідається в матеріалі «Стукайте» – i вас почують».

У Верховній Раді створена депутатська група «За мир і стабільність», куди увійшли 32 депутати. За словами одного з уповноважених представників групи Віталія Грушевського, напередодні парламентських виборів на базі групи може бути створений новий політпроект. Утім, як переконує експерт газети «Сегодня», нові парламентські групи, що не мають за плечима гучних імен і брендів, не мають шансів на дострокових виборах. Здебільшого, це одноденки, бо тягатися з розкрученими партіями їм не до снаги.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG