Доступність посилання

ТОП новини

Російська зброя на українському Сході (Світова преса)


Від початку бойових дій на сході України офіційний Київ звинувачує Росію у підтримці так званих «Луганської народної республіки» і «Донецької народної республіки», які визнані Україною терористичними організаціями. Українська влада звинувачує владу Путіна в допомозі сепаратистам зброєю та людьми. Однак, Москва відкидає всі подібні обвинувачення. До цієї теми прикута увага світових ЗМІ.

Міжнародний проект із розслідування корупції й організованої злочинності OCCRP опублікував звіт, в якому йдеться про те, з якою легкістю можна придбати російську військову зброю у Молдові. Так, журналіст OCCRP придбав ручний протитанковий гранатомет від одного з найбільш потужних кримінальних угрупувань Молдови.

«Потік такої зброї в Україну став причиною напруженості на Сході. Угода, укладена журналістом, пропонує зазирнути на чорний ринок, який відродився після анексії Криму Росією і початку кризи на сході України», – пише OCCRP. У звіті мовиться, що схожим ручним протитанковим гранатометом проросійські сили збивають українські літаки і гелікоптери.

Французьке агентство новин AFP повідомляє, що, за словами командувача НАТО генерала Філіпа Брідлава, існує велика ймовірність того, що проросійські бойовики використали зброю, надану Москвою, щоб збити українські літаки в останні тижні.

На прес-конференції у Пентагоні він повідомив, що Росія надала сепаратистам протиповітряну зброю та інше обладнання. «Під час навчання на східному боці українського кордону ми бачимо БТРи, протиповітряну зброю, велике обладнання, а тепер ми бачимо, що їх потужність використовується на заході цього кордону», – наводить слова генерала AFP.

Також, як повідомляє міжнародне новинне агентство Reuters, сепаратисти угрупувань «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які в Україні визнані терористичними організаціями, відбирали зброю у власників і продавців приватних збройних крамниць.

Власник однієї такої крамниці розповів, що сепаратисти тримали його під прицілом і змусили віддати зброю в «ім’я їхньої справи». Йому лише вдалося сховати декілька особливо цінних рушниць.

Менеджер однієї з крамниць у Донецьку, Олександр Луцевич також розповів, що вирішив відправити всю зброю до головного офісу в Києві, щоб у сепаратистів «не виникло спокуси», повідомляє Reuters.

Але американська газета Washington Post, наприклад, вважає, що навіть якщо російська зброя перетнула кордон між Росією й Україною, то серйозних наслідків чи будь-якого впливу на конфлікт це не мало. За словами видання, військо України має величезну перевагу над озброєними сепаратистами.

«Журналісти Associated Press на Сході бачили декілька бронемашин, які повстанці, за їхніми словами, вилучили в українського війська. Однак, ці бронемашини нічого не значать проти сотень танків, самохідних гаубиць і ракетних пускових установок, які використовує українське військо», – повідомляє видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG